De Awards voor Briljante Mislukkingen in de Ontwikkelingssamenwerking (OS) gaan dit jaar naar een decentralisatieproject in Oost-Afrika en een microverzekeringsproject in Nepal. De prijs voor het beste OS-leermoment werd afgelopen donderdag uitgereikt tijdens Partos Plaza.

De juryprijs ging naar Stichting Red een Kind. Na succes in India besloot de organisatie om ook in Oost-Afrika meer werkzaamheden naar het regiokantoor te decentraliseren. Dit leidde echter tot rolvermenging, een extra bureaucratische laag en meer in plaats van minder kosten. De context in Oost-Afrika was dusdanig anders dat het kopiëren van een beproefd concept van elders averechts werkte. Door herdefiniëring van rollen en verantwoordelijkheden en een vereenvoudiging van de organisatiestructuur slaagde de organisatie na anderhalf jaar alsnog in de decentralisatie. De publieksprijs ging naar Karuna Foundation. De stichting initieerde een coöperatief microverzekeringssysteem in twee pilotendorpen in Nepal. Na tegenvallende resultaten en het uitblijven van bijdragen van lokale overheden besloot Karuna te stoppen met steun aan het project. Dit pijnlijke besluit had echter een onvoorspelbaar positief effect op verwante projecten in omliggende dorpen. Daar ontstond meer pro activiteit van de dorpsleiders en meer onafhankelijkheid en zelfredzaamheid. Het voorbeeld uit Oost-Afrika onderstreept het belang van een contextafhankelijke aanpak, het project in Nepal toont dat stoppen met een project soms goed kan zijn en op termijn zelfs positieve effecten kan hebben. Doel van de Awards voor Briljante Mislukkingen in de OS is bevordering het lerend vermogen, de innovatiekracht en de transparantie, van de OS-sector. Ook in die praktijk gaat het immers soms anders dan van tevoren was voorzien. Dat is niet erg. Als mensen en organisaties maar leren van fouten. En van verkeerde keuzes en aannames. Echt lerend vermogen is namelijk een teken van kracht en ondernemingszin. En het bevordert innovatie. Maar daar is wel durf voor nodig en een open dialoog – met elkaar én met het algemene publiek. De prijs is een initiatief van het Instituut voor Briljante Mislukkingen(ABN/AMRO) en de ontwikkelingsorganisatie Spark. Sponsors zijn onder meer de OS-brancheorganisatie Partos, PSO, Woord en Daad en NCDO. Zowel de jurywinnaar als de publiekswinnaar worden dit jaar beloond met een leertraject op maat van PSO.