Over ons

Open staan voor het onbekende en leren van het onverwachte

Wie vertelt er niet graag een succesverhaal? Op persoonlijk vlak (de reis die alle inspiratie bood waar je naar op zoek was), maar zeker ook op organisatorisch of ondernemend vlak (de overname die slaagde en de start-up die een succes werd). Toch loopt het vaak niet zo. Want wie wil innoveren, moet risico’s nemen. En wie risico’s neemt, loopt de kans om te falen. Onze mislukkingen houden we het liefst voor onszelf, terwijl we juist iets kunnen leren van de momenten waarop niet alles liep zoals gepland. Juist het durven leren en delen van gefaalde pogingen, maken ze briljant en waardevol (voor jezelf en een ander).

Wat zou de wereld zijn zonder de mogelijkheid om te leren van wat misging?

Het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IvBM) omarmt de mislukking als een belangrijk leermoment en probeert de samenleving in dat opzicht uit te dagen door het faciliteren en toegankelijk maken van leerervaringen. Want wat zou de wereld zijn zonder lef, zonder toevallige ontdekkingen en zonder de mogelijkheid om te leren van wat misging? Wanneer er van een goed bedoelde maar mislukte poging wordt geleerd, spreken we van een Briljante Mislukking. Sinds 2015 zijn de activiteiten van het IvBM ondergebracht in een onafhankelijke stichting. De stichting heeft tot doel om een klimaat voor ondernemerschap te bevorderen door het leren omgaan met risico’s en het waarderen en leren van mislukkingen. Dit doen we momenteel voornamelijk binnen de zorg middels een langlopend traject i.s.m. het Ministerie VWS, inclusief de jaarlijkse uitreiking van de Briljante Mislukkingen Award voor de zorgsector.

Het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IvBM) werd opgericht in 2010 door prof. Dr. Paul Louis Iske, Sinds 2015 zijn de activiteiten van het IvBM ondergebracht in een onafhankelijke stichting. De stichting heeft tot doel om een klimaat voor ondernemerschap te bevorderen door het leren omgaan met risico’s en het waarderen en leren van mislukkingen. De karretrekkers van de stichting, Paul Iske en Bas Ruyssenaars schrijven regelmatig publicaties en geven lezingen en workshops in binnen en buitenland.