logo

 

NIEUWSBRIEF #1 ’23

Open staan voor het onbekende en leren van het onverwachte

Het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IvBM) zet zich in voor het faciliteren en toegankelijk maken van leerervaringen. Hierbij omarmen wij de mislukking als een belangrijk leermoment. Want wat zou de wereld zijn zonder lef, zonder toevallige ontdekkingen en zonder de mogelijkheid om te leren van wat misging? Via deze nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte van onze activiteiten en nodigen wij u uit voor onze evenementen.

Award zorg 2023 – Kent u of bent u iemand met een briljante mislukking in de zorg?

In juni 2023 organiseren we de volgende editie van de Briljante Mislukkingen Award Zorg. Op dit moment zijn wij nog op zoek naar mooie casussen. Kent u of bent u iemand met een briljante mislukking in de zorg of bent u bezig met een project waar een mislukking op de loer ligt? Meld u dan hieronder aan of mail naar redactie@briljantemislukkingen.nl

Bij het innoveren in de zorg kunnen (bijna-)mislukkingen voor vooruitgang zorgen. Een Briljante Mislukking is een goed voorbereide poging om iets te realiseren met een andere uitkomst dan gepland. Mislukkingen zijn briljant wanneer ervan geleerd wordt en de ervaringen met anderen worden gedeeld. De mogelijkheden om te leren vinden we op de momenten waarop het mis gaat of (bij succes) mis had kunnen gaan, maar waar dat niet gebeurd is. Dat kan omdat je geluk hebt gehad, maar ook omdat je bewust de juiste beslissing hebt genomen, op basis van nadenken, kennisgebruik, samenwerken, etc.

Benieuwd naar de winnaars van de award 2022? kijk dan hier

Briljante Mislukkingen Award AI-Coalitie Publieke Diensten

Op 12 april zal tijdens het NL AI Congres voor de tweede keer de Briljante AI-Mislukkingen Award worden uitgereikt. Wij zien een AI-mislukking als een belangrijk leermoment. Tijdens het NL AI Congres presenteren we o.a. een prachtige casus over te veel toerisme in het Amsterdamse bos en gaan we in op de learnings. Hoe voorkom je dat jij dezelfde fouten maakt en wat maakt deze mislukkingen briljant?

We zijn nog op zoek naar andere goede voorbeelden binnen het publieke domein, gezondheid en zorg of onderwijs. Dien je casus in en maak kans op de award.

Het recht briljant te mislukken

Steun ons gedachtegoed door de Universele Verklaring van het Recht Briljant te Mislukken te onderteken. Hierdoor erken je dat dit grondslag is voor psychologische veiligheid en persoonlijke en organisatorische evolutie, en daarmee voor het kunnen vergeven, relativeren en leren van mislukte pogingen op zowel individueel als op organisatieniveau. Daarnaast erken je dat ieder individu en elk orgaan, met deze verklaring blijvend voor ogen, ernaar zal streven de waardering voor deze rechten en vrijheden te bevorderen, en door vooruitstrevende maatregelen deze rechten algemeen en daadwerkelijk te doen erkennen en toepassen.

Download hier de volledige verklaring

Artikel 1
Je hebt recht op bescherming van je goede naam.

Artikel 2
Je hebt recht op psychologische veiligheid en persoonlijke evolutie.

Artikel 3
Je hebt recht op proberen.

Artikel 4
Iedereen heeft het recht op het vergeven, relativeren en leren van mislukte pogingen.

Artikel 5
Het Recht Briljant te Mislukken geldt voor wie je maar bent, in welk(e) laag of orgaan in de maatschappij dan ook.

Vergroot je faalintelligentie

Wellicht heb ooit een lezing en of kennismakingsworkshop van het Instituut voor Briljante Mislukkingen bijgewoond. Daarmee ben je mentaal al onderdeel van de groeiende community aan professionals die het Briljante Mislukkingen gedachtengoed omarmt! Samen kunnen we ons sterk maken voor het faciliteren en toegankelijk maken van leerervaringen. Waarbij we de mislukking als een belangrijk leermoment omarmen. Want wat zou de wereld zijn zonder lef, zonder toevallige ontdekkingen en zonder de mogelijkheid om te leren van wat misging?

Tijdens de inspiratielezing en/of hebben jullie ook kunnen proeven van onze Briljante Mislukkingen faalpatronen. Steeds wanneer iets anders loopt dan gepland of gehoopt, zie je dat dit wordt veroorzaakt door een van de 16 patronen of universele lessen. Welke leerervaringen kwamen er bij jullie naar boven toen je oog in oog stond met De lege plek aan tafel (niet alle relevante partijen betrokken), De canyon (ingesleten patronen) of De verkeerde portemonnee (omgaan met tegengestelde belangen)?

Door onze faalpatronen te herkennen kan je vooraf al nadenken over mogelijke redenen waarom het mis zou kunnen gaan (‘Vooruit falen’). Tijdens projecten of werkzaamheden kan je met de patronen sneller inzien wat er aan de hand is en bijsturen. Na afloop helpen de faalpatronen om de essentie te begrijpen en (samen met anderen) te leren. Dit kan op individueel, team en organisatieniveau. En dat is zeer de moeite waard. Ook voor jullie organisatie. Uit recent onderzoek blijkt dat organisaties waarin medewerkers periodiek tijd maken voor 15 minuten aan reflectie tot 20% effectiever zijn!

Wist je dat wij naast inspiratielezingen ook verdiepende workshops, trainingen en leertrajecten aanbieden om concreet aan de slag te gaan met het vergroten van het lerend en innoverend vermogen van uw mensen? Een greep uit ons aanbod (geschikt voor alle professionals in jullie organisatie).

  • Verdiepingsworkshop (1 dagdeel) – Briljante Mislukkingen Faalpatronen in de praktijk,
  • Interne Briljante Mislukkingen Award – uw mooiste leermomenten op onze zeepkist (optioneel met eigen versie van het Tijdschrift voor Briljante Mislukkingen)
  • Leertraject op maat, inclusief implementatie van onze online leeromgeving met waardevolle casuïstiek.

Neem voor meer informatie contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden.

logo