De intentie

Apple oprichter Steve Jobs kent – evenals vele andere pioniers en ondernemers – geen makkelijke weg naar succes. Maar spreek je in dit geval van een briljante mislukking? Oordeel zelf. In ieder geval heeft hij in zijn leven veel mislukkingen gekend waar hij zelf graag een ander resultaat had bereikt.

De aanpak

Een greep uit het leven van Steve Jobs:

Opvoeding en studie
Jobs groeide op bij pleegouders. Zijn moeder was een ongetrouwde studente, die opzag tegen het moederschap en daarom een adoptiegezin zocht. Ze had één belangrijk voorwaarde voor de pleegouders: zorg dat het kind later naar de universiteit kan. Zijn pleegouders, die niet heel rijk waren, legden elk dubbeltje opzij om deze wens te vervullen. Dankzij die spaardrift startte Jobs op zijn 17e met een studie aan het Reed College. Binnen een half jaar zag hij het niet meer zitten.

Kalligrafie
Hij volgde in dat jaar ‘volstrekt nutteloze’ colleges die hem wel interessant leken, zoals kalligrafie.

Apple – Werken vanuit de garage
Een paar baantjes en een spirituele reis naar India (1974, hippie-time) later, startte Jobs samen met Steve Wozniak op 20-jarige leeftijd Apple Computer Co. Ze werkten vanuit de garage van Jobs’ ouders.

Het resultaat

Opvoeding en studie
Hij had geen idee wat hij wilde met zijn leven en de universiteit kon hem niet helpen bij het beantwoorden van deze vraag: hij werd een drop-out. Jobs bleef wel nog een jaar rondzwerven op de campus. Hij sliep op de grond bij vrienden en verzamelde statiegeldflessen voor zakgeld.

Kalligrafie
Tien jaar later, toen Jobs de eerste Macintosh-computer ontwikkelde met Steve Wozniak, paste hij die ‘nutteloze’ kennis toe. De Mac werd de eerste computer met meerdere lettertypes.

Apple – Succes en ontslag!
Een paar baantjes en een spirituele reis naar India (1974, hippie-time) later, startte Jobs samen met Steve Wozniak op 20-jarige leeftijd Apple Computer Co. Ze werkten vanuit de garage van Jobs’ ouders. Tien jaar later, in 1985, had het bedrijf een omzet van $ 2 miljard en waren er 4.000 werknemers. Jobs, het dan 30 jaar oude media-icoon, wordt ontslagen. Het is een pijnlijke, publieke vernedering.

De lessen

De les die Jobs uit zijn levenservaringen en keuzes trok: vertrouw op de verbindingen tussen punten in je leven (connecting the dots). “Terugkijkend is er een samenhang in wat je hebt gedaan in je leven. Deze samenhang kan je niet zien als je er middenin zit en helemaal niet als je vooruit probeert te kijken.”

Wat betreft zijn ontslag: Hij is een paar maanden flink van slag, maar hij realiseert zich dat hij echt houdt van werken met nieuwe technologieën. Hij begint opnieuw. Met een aantal mensen start hij Pixar, een animatiestudio die onder andere bekend werd met de film ‘Finding Nemo’. Ook zet hij NeXT op, een softwarebedrijf dat in 1996 wordt overgenomen door Apple. Jobs keert in 1997 terug bij Apple als CEO van het bedrijf.

Verder:
Deze bijdrage is gebaseerd op de column die Frans Nauta schreef voor Dialogues. onder de titel ‘Death is life’s change agent’

Auteur: Bas Ruyssenaars

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]

McCain for president

De intentie De oude John McCain wilde tot President van de VS worden gekozen door de verleidelijke impact van een aantrekkelijke, jonge, populaire, diep gelovige, op en top republikeinse vrouw op conservatieve Amerikaanse TV-kijkers [...]

Publiekswinnaar 2011 -Stoppen is een optie!

De intentie Het invoeren van een coöperatief microverzekeringssysteem in Nepal, onder de naam Share&Care, met als doel de toegang en de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren, inclusief preventie en rehabilitatie. Van het begin [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47