De intentie

Men wilde door toevoegen van bepaalde chemicaliën de olie die in de Golf van Mexico terechtgekomen was als gevolg van het BP-ongeluk, verdelen in kleine druppeltjes, waardoor de afbraak sneller zou plaatsvinden.

De aanpak

In 2010 zijn er met de beste bedoelingen chemicaliën in zee gegooid. De theorie voorspelde dat de chemicaliën, dispergeermiddelen die de massieve stroom olie moest verdelen in kleine druppeltjes, de biologische afbraak van de olie zouden versnellen.

Het resultaat

Wat er gebeurde was iets volledig anders dan verwacht. Die kleine druppeltjes kunnen makkelijker worden afgebroken door de micro-organismen die toch al in de zee zitten. Maar ze kregen de kans niet.
In plaats daarvan bloeiden andere soorten micro-organismen op. Die konden niet zoveel met de olie, maar deden zich juist te goed aan de chemicaliën. Die nieuwe concurrenten bleken zo succesvol dat de olie-afbrekende organismen erdoor verdreven werden.

Het lessen

Het betreft hier een complex systeem, waar de bij-effecten soms de oorspronkelijk bedoelde effecten overschaduwen. Soms levert dat een positief totaal resultaat op, soms niet. Aan complexiteit zit vaak het toeval (serendipiteit) verbonden. Het blijft altijd belangrijk om interventies in een complex systeem in de praktijk te toetsen.
In haar onderzoek kijkt Samantha Joye van de Universiteit van Georgia naar de middelen die in de Golf gebruikt zijn. Er zijn ook andere middelen. Mogelijk werkt een van die stoffen beter. Dat is te hopen, want de chemicaliën helpen ook te voorkomen dat er een dikke plak olie op het strand aanspoelt. Daarom zullen ze bij toekomstige olierampen vaak toch weer gebruikt worden.

LAAT COMMENTAAR ACHTER

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Ouderen bereiken met nieuwe technologie gaat beter via de kinderen dan direct

oktober 5th, 2017|0 Comments

De intentie Bijna een derde van de ouderen voelt zich eenzaam (CBS, 2012). Een van de oorzaken daarvoor zijn de veranderingen in de zorg. Bijvoorbeeld efficiëntie maatregelen en substitutie van zorg maken dat er minder [...]

Mislukte schoonmaak Golf van Mexico

december 3rd, 2015|Reacties uitgeschakeld voor Mislukte schoonmaak Golf van Mexico

De intentie Men wilde door toevoegen van bepaalde chemicaliën de olie die in de Golf van Mexico terechtgekomen was als gevolg van het BP-ongeluk, verdelen in kleine druppeltjes, waardoor de afbraak sneller zou plaatsvinden. [...]

Ouderen bereiken met nieuwe technologie gaat beter via de kinderen dan direct

oktober 5th, 2017|0 Comments

De intentie Bijna een derde van de ouderen voelt zich eenzaam (CBS, 2012). Een van de oorzaken daarvoor zijn de veranderingen in de zorg. Bijvoorbeeld efficiëntie maatregelen en substitutie van zorg maken dat er minder [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47

2017-10-05T16:18:01+00:00
Instituut voor Briljante mislukkingen

Instituut voor Briljante mislukkingen