De intentie

Obese patiënten met gevorderde diabetes type 2 kunnen significante gezondheidsvoordelen (verbeterde conditie, afname van cardiovasulaire risicofactoren, verbeteren van de suikerspiegels) behalen door een trainingsprogramma te volgen naast het reguliere dieetprogramma.

De aanpak

Het doel was 80 diabetespatiënten te werven voor een onderzoek naar de effectiviteit van dit programma.

Het resultaat

Echter, na intensieve wervingsacties konden slechts 33 patiënten worden gemotiveerd om deel te nemen aan te studie, ondanks forse inspanningen. Van deze 33 deelnemers hebben slechts 12 (36%) deelnemers het trainingsprogramma tot het einde gevolgd.

De lessen

Diabetespatiënten zijn moeilijk te motiveren om deel te nemen aan trainingsprogramma en dit vol te houden. Dit was zeker niet onverwacht. Voor de hand liggende verklaringen zijn gebrek aan tijd, beperkingen in vervoer en inspanningsgerelateerde klachten. Echter, de afgenomen vragenlijst toonde aan dat de deelnemende patiënten hoge depressie scores hadden, passend bij een matige tot ernstige depressie. Dit werpt een heel ander licht op de bekende motivatie en compliance problemen. De les die we kunnen leren is dat de motivatie en compliance problemen waarschijnlijk (in ieder geval deels) depressie gerelateerde problemen zijn en bijgevolg een heel andere aanpak vereisen dan tot nu toe werd gedacht.

Auteur: Robert Rozenberg, sportarts & Stephan Praet, sportarts en bewegingswetenschapper

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47