De intentie

De Deen Jens Moller was een boer met belangstelling voor biologie. Hij studeerde erbij en deed graag proefjes. Hij wilde zijn kinderen laten zien dat enzymen in staat waren om met bietenrood gekleurd water blauw te kleuren.

De aanpak

Hij had zeewier geplukt en in een bak water gedaan dat was gekleurd met bietenrood. Van een plantje isoleerde hij enzymen die hij op het zeewier hechtte.

Het resultaat

De proef mislukte. Er gebeurde niets. Hij liet de bak water voor wat hij was, de kinderen gingen buiten spelen. Pas een week later viel hem iets op. In de bak water met wier en enzymen viel een streep zonlicht en in dat licht schitterden kleine gekleurde balletjes. De enzymen hadden het wier aangepakt en er balletjes van gemaakt die precies op visseneitjes leken. En eetbaar.

De lessen

Vanaf dat moment droomde Moller zich een kunstkaviaarfabriek. Die heeft hij nu, maar het heeft geruime tijd-meer dan 10 jaar- geduurd voordat het zover was. Allereerst moest hij zien uit te vinden wat hij precies verkeerd had gedaan om zijn proefje te laten mislukken. Na lange proeven wist hij de fout opnieuw te maken. Later heeft hij ontdekt dat hij zonder enzymen van buitenaf ook zeewier in kaviaar kan laten veranderen.Een actueel voorbeeld van serendipiteit: Je bent als het ware op zoek naar de speld in de hooiberg en je vindt de boerendochter. Als je haar de volgende keer weer wilt vinden zijn er een paar opties: terug redeneren (welke stappen heb ik doorlopen vanaf de vondst?), of gewoon weer opnieuw gaan experimenteren in de hoop dat je de fout nogmaals maakt maar nu ‘bewuster’.

Verder:
De kaviaar van Jens Moller neemt verschillende natuurlijke kleurstoffen op en alle mogelijke smaken onder de naam Cavi-Art; gember, balsamicoazijn, mierikswortel en Spaanse peper. Cavi-Art wordt in verschillende landen verkocht. België: Delhaize. In Nederland nog niet. Zie ook www.cavi-art.com

Deze case is gebaseerd op de NRC rubriek De Keuken, Wouter Klootwijk/Tranige namaak namaakkaviaar.

Auteur: Redactie Briljante Mislukkingen

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

21 november 2018|0 Comments

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]