De intentie

Henk-Jan van Maanen wilde het Nederlandse publiek iets laten zien van de uitzichtloze situatie van Tsjetsjeense vluchtelingen in Georgië.

De aanpak

Hij maakte met een vriend een indrukwekkende videodocumentaire. Daarvoor haalde hij Georgische kennissen van een eerdere reis aan, probeerde al van te voren contact te leggen met lokale leiders, deed research naar de toestanden waar Tsjetsjenië zich de laatste decennia in bevond, de oorlogen, de situatie van de vluchtelingen toen en nu. Een tolk was geregeld, de documentaire werd gemaakt, verschillende Nederlandse televisiestations benaderd…

Het resultaat

Zijn school noemde de docu ‘het beste afstudeerproject wat ze tot dan toe hadden gezien’. Maar: de documentaire kreeg hij door onhandige onderhandelingen met actualiteitenprogramma’s niet verkocht – zie ook het filmpje hierbij – zo werd het oorspronkelijke doel niet bereikt.

De lessen

De jonge filmer voerde z’n nogal ambitieuze plan gewoon uit, kreeg ervaring met buitenlandse projecten én een grote pluim van z’n opleiding – bovendien weet hij nu hoe je een documentaire wél moet verkopen.

Auteur: Henk-Jan van Maanen

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47