De intentie

Met de Actie Ethiopië wilde ik kleren, schoolgerief en speelgoed inzamelen voor een weeshuis met kinderen die besmet zijn met hiv, een circusproject voor straatkinderen en een project voor alleenstaande moeders.

De aanpak

Alle ingezamelde spullen werden zorgvuldig geselecteerd en gecontroleerd alvorens ze verpakt werden voor verzending. Tegen de tijd dat de zending (van een ton) in Ethiopië zou aankomen, zou ik zelf ter plaatse zijn om er op toe te zien dat de gemaakte afspraken met de projecten zouden worden nagekomen.

Het circusproject en het project van de alleenstaande moeders wordt beheerd door de Belgische organisatie Siddartha. Zij zouden mee instaan voor de eerlijke verdeling van de spullen. Omdat ik niet voor Sinterklaas wou spelen, zou elk kledingstuk of stuk speelgoed verkocht worden voor een minimale bijdrage. Dat geld zou opnieuw in het project zelf worden geïnvesteerd.

Met het weeshuis kwam ik in contact via vrienden die op dat moment in Ethiopië woonden en werkten. Een deel van de babyspullen zou ik persoonlijk ter plaatse brengen.

Het resultaat

De hele lading goederen werd op de luchthaven van Addis Abeba geblokkeerd.. Na heel wat lobbywerk en een persoonlijk bezoek aan de bevoegde minister, kreeg ik te horen dat de spullen het land niet in mochten ´om de nationale economie te beschermen´. Er zou een wet bestaan die de invoer van tweedehandskleren verbiedt.

Zodra ik terug thuis was, vond ik een project in Burundi en een bereidwillige sponsor om de goederen naar daar over te brengen. Alle nodige aanvragen werden daarvoor gedaan en goedgekeurd, maar de spullen mochten plots de douane niet meer uit. Het is nog altijd onduidelijk wat er met de goederen is gebeurd. Het meest waarschijnlijke scenario is dat ze op een of andere manier op de zwarte markt terecht zijn gekomen.

Enkel de koffers met babyspullen die ik als bagage bij had voor het weeshuis, zijn op hun bestemming geraakt.

De lessen

  1. Spullen inzamelen vraagt heel wat tijd, voorbereiding en geld om ze te verschepen. Voor de lokale economie kan het inderdaad een impact hebben als er massaal kleren worden ingevoerd (of in sommige gevallen gedumpt).
  2. Als je mensen ter plaatse echt wilt helpen, verzamel je beter geld in om een lokaal project te helpen bij de uitbouw van haar activiteiten. Er zijn voldoende betrouwbare organisaties met lovenswaardige initiatieven waar je mee kan samenwerken.
  3. Spullen inzamelen kan, maar je verkoopt ze beter in eigen land. Je bespaart er een heleboel transportkosten mee uit (die je dan in het project kan investeren), je creëert werkgelegenheid voor de lokale economie en je vermijdt te botsen op corrupte douaniers of op kleine lettertjes in de wetgeving die je plannen in het water laten vallen.

Verder:
Nadien hebben heel wat mensen die spullen wilden verzenden mij gecontacteerd voor advies. Ik heb iedereen afgeraden om zonder nadenken spullen te versturen. Zo was er een afdeling van de Rotary die gebruikte fietsten wilden versturen, maar niets hadden voorzien voor het onderhoud van de fietsen. Ik heb hen aangeraden om ter plaatse fietsen aan te kopen en te investeren in de opleiding van een fietsreparateur of fietsatelier.

Een man die van zijn werkgever gebruikte computers mocht schenken voor een computerklas, heb ik ook gevraagd of er iemand de computers ter plaatse kan installeren, onderhouden, repareren, enz. Anders zit je op de kortste tijd met een boel computers die niet meer werken en waar dus niemand iets aan heeft.

Het is heel nobel om een actie vanuit het hart te organiseren, maar vergeet niet om voor je er aan begint je gezond verstand en mensen met ervaring in het veld te raadplegen.

Auteur: Dirk van der Velden

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Dippy de dinosaurus

In de 20e eeuw moesten er nog twee wereldoorlogen komen. Er waren ook toen al mensen die zich inzetten voor vrede. Zo was er Filantroop Andrew Carnegie. Hij had een bijzonder plan om de [...]

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47