De intentie

James Joyce, de schrijver die uiteindelijk wereldberoemd werd met de roman Ulysses, startte in 1904 als jonge schrijver met een essay over zijn eigen ontwikkeling als kunstenaar en schrijver.

De aanpak

Hij probeerde het essay genaamd ‘Portrait of an artist’ te publiceren maar het werd keer op keer geweigerd door kranten en tijdschriften.

Na deze initiële teleurstelling begon Joyce aan een roman. Nadat hij 900 pagina’s had geschreven besloot Joyce dat zijn schrijfsels te conventioneel waren. Hij vernietigde het merendeel van zijn manuscript.

Het resultaat

James Joyce begon helemaal opnieuw en spendeerde 10 jaar aan het schrijven van de roman die hij uiteindelijk de titel ‘A Portrait of the Artist as a Young Man’ gaf. Bij het verschijnen van de roman in 1916 werd Joyce aangeduid als een van de meest veelbelovende nieuwe schrijvers in de Engelse literatuur.

Het leermoment

Over zijn ervaringen als schrijver zegt Joyce:  ‘A man’s errors are his portals of discovery’.

Zijn goede vriend en schrijver/dichter Samuel Beckett beschrijft eveneens een mooie ervaring met de woorden: To be an artist is to fail, as no other dare fail… Try again. Fail again. Fail better.’

Verder:
Zie het volledige (Engelstalige) artikel “Failures as portals of creative discovery” van Bas Ruyssenaars en Paul Iske in de publicatie O.K. Failure, februari 2009. Het artikel is tevens als pdf downlaodbaar vanaf de nieuwspagina van deze website. De uitgave is te bestellen via www.ok-periodicals.com.

Auteur: Bas Ruyssenaars

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Ziek maar niet zwanger

Ga er nooit van uit dat iedereen volledig geïnformeerd is en zeker niet wanneer er nieuwe informatie is. Zorg voor een kennisomgeving waarin iedereen zijn of haar beslissingen kan nemen. Ga na wat [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47