De intentie

De innovatiecyclus is nooit gesloten, constateert Monique Vahedi Nikbakht – Van de Sande, onderzoeker bij het Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. Dat is de belangrijkste reden voor het uitblijven van succes bij een programma van het Erasmus MC-Daniel den Hoed Oncologisch Centrum.

De aanpak en het resultaat

Het programma was erop gericht de continuïteit en kwaliteit van zorg voor poliklinische patiënten met een acute palliatieve bestralingsindicatie te verbeteren. Aangezien deze patiënten niet meer – zoals voorheen – twee weken werden opgenomen, vereiste dit een radicaal andere logistiek en organisatie van de zorg en begeleiding. Twee onderzoekers en een multidisciplinair team waren verantwoordelijk voor de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van het programma. Het nieuwe programma werd ontwikkeld volgens de principes van het participerende actieonderzoek, waarin onderzoekers en zorgprofessionals nauw samenwerken. Maar slechts tien procent van de patiënten kwam in het nieuwe programma terecht. Het bleek niet goed te lukken om voldoende draagvlak te creëren onder alle relevante afdelingen; zij hadden andere prioriteiten en kampten met personeelswisselingen. Ook kwamen veel werkzaamheden voor rekening van een enkele professional. Hierdoor kon de cirkel van innovatie, effectevaluatie en verbetering niet worden gesloten.

De lessen

Vahedi Nikbakht concludeert dat voor een succesvolle innovatie alle relevante spelers betrokken moeten worden, een participerende benadering de betrokkenheid kan verbeteren en – belangrijk – de initiatiefnemers zich moeten verzekeren van de steun van het management.

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47