Columbus’ oorspronkelijke bedoeling: een snelle handelsroute vinden naar het Verre Oosten.

De aanpak was
De Italiaanse ontdekkingsreiziger liet niets aan het toeval over: hij regelde – tenslotte in Spanje – sponsoring van zijn missie en ondernam de gedurfde reis met een ervaren bemanning en goed uitgeruste schepen.

Het resultaat was:
Columbus’ missie liep uit op een mislukking. Zijn oorspronkelijke doel: de Aziatische markt toegankelijker maken haalde Columbus niet: in plaats van het beoogde Indië,  bereikte hij een onbekend continent.

Het leermoment was:
de ‘ontdekking’ van Amerika door Columbus was niet alleen voor de ontdekkingsreiziger zelf een leerervaring, maar inspireerde ontelbare anderen.

Verder:
Columbus was niet de enige ontdekkingsreiziger in zijn tijd die een briljante mislukking realiseerde. Niet alleen Noord-Amerika maar ook Zuid-Amerika werd per ongeluk ontdekt door de Spanjaard Vicente Pinzon. Hij wilde de Caraïben verder verkennen maar stuitte op Brazilië.

Gepubliceerd door:
Redactie Instituut voor Briljante Mislukkingen