De intentie

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (16 juli 1872 — 18 juni 1928) was een Noorse ontdekkingsreiziger. Hij wilde als eerste mens de noordpool bereiken.

De aanpak

Amundsen maakte verschillende expedities in het noordelijk poolgebied. Hij bestudeerde de noordelijke volkeren in Alaska, en nam hun kledingstijl over. Van hen leerde hij om zijn slee te laten trekken door honden.

Het resultaat

Nadat hij in 1909 hoorde dat Cook, en later Robert Peary de noordpool al hadden bezocht, veranderde hij zijn plannen en besloot naar de zuidpool te gaan. In 1910 vertrok hij. Zijn team overwinterde aan de Ross-ijsplateau, in de zogenaamde Walvisbaai. Hij was 90 km dichter bij zijn doel dan het concurrerende team van Robert Falcon Scott, maar deze had een kortere route gekregen van Ernest Shackleton. Amundsen zou zijn eigen weg moeten vinden door de Trans-Antarctische Bergen.

Amundsen begon zijn tocht naar de pool op 20 oktober 1911, en samen met Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel en Oscar Wisting kwam hij aan op de Zuidpool op 14 december 1911, 35 dagen voor Scott. Scott had het ongeluk om op de pool Admundsens tent en een brief gericht aan hem te vinden. In tegenstelling tot Scotts mislukte tocht had Admundsen een relatief succesvolle en makkelijke tocht.

De lessen

Soms gebeurt er iets, waardoor je je doelen moet bijstellen. Dat hoeft niet per se naar beneden.

Verder:
In de loop van de twintigste eeuw is er steeds meer twijfel gerezen aan de geldigheid van de beweringen van Cook en Peary. Van Cook wordt algemeen aangenomen dat hij de Noordpool nooit bereikt heeft, en over Peary bestaan ook zekere twijfels. Ook wordt betwijfeld of Byrd’s vliegtuigvlucht op 9 mei 1926 werkelijk de pool bereikt heeft. Het is dan ook heel wel mogelijk dat Amundsen op 12 mei 1926, zonder het te weten, ook degene was die als eerste de Noordpool bereikte.

Auteur: Geeske

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Vincent van Gogh een briljante mislukking?

De mislukking Het is wellicht zeer gewaagd om een begaafd schilder als Vincent van Gogh een plek te geven in het Instituut voor Briljante mislukkingen…Tijdens zijn leven werd de impressionistische schilder Vincent van Gogh miskend [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47