Wat wij doen 2017-09-15T11:07:42+01:00

Achtergrond

In Nederland delen we liever onze succesverhalen dan onze leermomenten. En dat is zonde want het belemmert de innovatie. Het Instituut voor Briljante Mislukkingen probeert de samenleving in dat opzicht uit te dagen door het faciliteren en toegankelijk maken van leerervaringen. Sinds 28 augustus 2015 zijn de activiteiten van het ‘Instituut voor Briljante Mislukkingen’ (IVBM) ondergebracht in een onafhankelijke stichting. De stichting heeft tot doel om een klimaat voor ondernemerschap te bevorderen door het leren omgaan met risico’s en het waarderen en leren van mislukkingen. Het instituut, sinds 2010 actief, heeft inmiddels ruime ervaring opgedaan met het creëren van meer ‘foutentolerantie’ en een gezonder innovatieklimaat in complexe omgevingen.

Diensten

Om reflectie en daadwerkelijke toepassing van leermomenten te stimuleren bieden wij op onze site allerlei tools en adviezen aan en bieden we workshops, lezingen en op maat gemaakte leertrajecten.

1. Instrumenten en advies

Leren van een mislukking was nog nooit zo leuk en eenvoudig. Deel hier in een aantal stappen je leermoment.

We hebben een aantal archetypen ontwikkeld om je te helpen bij het detecteren en categoriseren van mislukkingen. Bovendien zijn ze voorzien van een universele les en kun je er op deze manier snel en eenvoudig een lering uit trekken. De archetypen hebben daarnaast ook een classificerende functie. Al onze casuïstiek is ondergebracht onder één of meerdere archetypen. Niet alleen de universele lessen maar ook andere vergelijkbare voorbeelden van mislukkingen worden zo in één oog op slag duidelijk.  Bekijk de archetypen.

Wij vinden het belangrijk dat ook anderen organisaties en bedrijven kunnen leren van jouw leermoment om te voorkomen dat een ander dezelfde mislukking begaat. In onze database kun je zoeken op archetype en categorie.

Alle ingezonden cases worden geanalyseerd en krijgen een plaats in onze matrix met leermomenten. In de matrix kun je zien of het leermoment bestaat uit problemen die moeilijk of makkelijk voorkomen of opgelost kunnen worden en waarvan de oplossing dus binnen of buiten eigen macht ligt. Ook kun je aflezen op welk niveau het leermoment aangepakt moet worden, binnen het project of op niveau van het systeem (de organisatie). Bekijk de matrix analyse.

2. Op maat gemaakte begeleiding en trajecten

Je kunt bij ons ook terecht voor intensievere en op maat gemaakte begeleiding. We geven en organiseren lezingen en workshops en ontwikkelen en begeleiden op maat gemaakte trajecten voor bedrijf, organisatie en sector. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Je kunt ons inhuren voor het geven van een lezing of workshops. Bekijk de kalender voor een overzicht van alle activiteiten.

We ontwikkelen en begeleiden op maat gemaakte Sectorale en In Company trajecten. Deze trajecten bestaan uit inspiratiesessies en workshops met op maat gemaakte oefeningen. Bekijk onze leertrajecten.

Complexe systemen, zoals de zorg, bestaan uit verschillende lagen waarin ieder zijn eigen taken en belangen heeft. Wij organiseren en begeleiden multi-stakeholder sessies om veel voorkomende en belangrijke systeemcomplexiteiten te bespreken en opzoek te gaan naar passende oplossingen. Neem contact met ons op voor een stakeholdersessie.

Neem contact op!
Instituut voor Briljante mislukkingen