De intentie

In 1911 wilde een Oostenrijkse kleermaker genaamd Frans Reichelt een sprongvlucht maken vanaf de Eiffeltoren.

De aanpak

Hij verwachtte dat het publiek zijn vliegduur zou kunnen meten. In plaats daarvan kon men de inslag van de krater meten die zijn val veroorzaakte.

Het resultaat

Zelf heeft de kleermaker uit Oostenrijk een zeer korte leercurve gehad. Maar zijn poging en die van velen anderen in de geschiedenis, hebben bijdragen aan het uitvinden van de moderne parachute zoals wij die nu kennen.

De lessen

Al in 1797 sprong de Fransman Andre Jacques Garnerin succesvol vanaf een hoogte van 1000 meter uit een luchtballon met behulp van een mand onder een doek van zijde, versterkt met palen om hem open te houden. De eerste succesvolle sprong met een parachute zonder verstijvingen om hem open te houden werd gemaakt 1897 door de Amerikaan Tom Baldwin.

Toch duurde het tot 1919 voordat de Amerikaan, Leslie Irvin de eerste vrije val en aansluitend de parachutesprong maakte. Dit was het eigenlijke begin van parachutespringen als sport.

Auteur: Bas Ruyssenaars

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven [...]

De Olympische 10.000 meter van Sven Kramer in Vancouver (2010)

De intentie Goud behalen op de Olympische 10.000 meter in Vancouver. De aanpak Kemkers en Kramer werkten samen aan een gedegen voorbereiding die is gestoeld op 6 jaar intensieve samenwerking en resulteerde in talloze [...]

Publiekswinnaar 2011 -Stoppen is een optie!

De intentie Het invoeren van een coöperatief microverzekeringssysteem in Nepal, onder de naam Share&Care, met als doel de toegang en de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren, inclusief preventie en rehabilitatie. Van het begin [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47

2017-10-05T16:10:13+01:00
Instituut voor Briljante mislukkingen