Briljante Mislukkingen Awards Zorg 2022

Donderdag 10 maart 2022 worden voor de achtste keer de Briljante Mislukkingen Awards Zorg uitgereikt. Een Briljante Mislukking is een goed voorbereide poging om iets te realiseren, die een andere uitkomst heeft dan gepland. Mislukkingen zijn briljant wanneer ervan geleerd wordt en de ervaringen met anderen worden gedeeld. 

Uitreiking Award- Zorg 2020

De 5 genomineerden voor de Briljante Mislukkingen Award Zorg 2022 zijn bekend. Kom op 10 maart van 13-17u naar Zeist en stem voor de meest waardevolle leerervaring in de zorg.

De genomineerden op een rij:

Suikerbaby’s – Isala (ziekenhuis)
Sommige pasgeboren baby’s hebben een vergroot risico op een te lage bloedsuikerspiegel. Onderzoek laat zien dat zij door een preventieve behandeling met een suikeroplossing minder vaak een duur medicijn nodig hebben. Dan is de beslissing snel gemaakt, zou je zeggen. Toch bleek dit niet zo eenvoudig om in te voeren. Hoe ga je om met conflicterende perspectieven?

Grootschalig PCR testen – Sanquin
Maart 2020: de coronapandemie verspreidt zich als een olievlek. Er is nog veel onbekend. Wat wel snel duidelijk wordt: hier moet grootschalig getest worden. Al snel na het begin van de uitbraak staat Sanquin klaar met ervaring, apparatuur en capaciteit om heel veel COVID-19-testen af te nemen. Toch krijgt Sanquin van de overheid niet de opdracht die testcapaciteit in te zetten, ten faveure van duurdere buitenlandse labs. Wat ging er mis?

Red team
Naast het Outbreak Management Team (OMT) was er ook een zelfbenoemd Red Team, een belangeloos, onafhankelijk, interdisciplinair team van twaalf mensen, ondersteund door een digitaal netwerk van honderden betrokkenen. Doel was om door constructieve tegenspraak en kritische analyse het OMT te beschermen  tegen groepsdenken en tunnelvisie. Toch is het niet gelukt om naast het OMT een Red Team neer te zetten dat als zodanig functioneerde. Waarom niet?

MijnEigenOnderzoek
Welke waarde voor kennisontwikkeling heeft onderzoek van individuele burgers naar hun eigen gezondheid? Is er een aanpak mogelijk, die zowel waarde heeft voor wetenschap als patiënten én ziekteoverstijgend is? De Samenwerkende Gezondheidsfondsen en Health Holland organiseren hiervoor een uitvraag en kiezen uit een groep van meer dan 40 inzendingen een consortium van partijen, onder leiding van Amsterdam UMC en Stichting Mijn Data Onze Gezondheid (MD|OG). Wat ging er mis in de wrijving tussen klassiek en innovatief onderzoek?

MindAffect
MindAffect ontwikkelde een gepatenteerde technologie die ‘locked-in’- en ALS-patiënten in staat stelt om toch te communiceren. MindAffects revolutionaire technologie maakt het mogelijk om data over stimuli in de hersenen te verzamelen en te analyseren, en dat veel sneller en nauwkeuriger dan elke andere beschikbare techniek. Een revolutionair product dat zijn tijd ver vooruit is. Toch ging MindAffect bijna onderuit. Hoe kwam het dat MindAffect langs de rand van de afgrond scheerde en hoe hebben ze het toch weten te redden?

Meldt u nu aan voor het evenement op 10 maart door het onderstaande contactformulier in te vullen: