Corona in Kaart en Huisartsen Eemland winnen de Briljante Mislukkingen Awards Zorg 2021

Op 23 maart werden voor de zevende keer de Briljante Mislukkingen Awards Zorg uitgereikt. Een Briljante Mislukking is een goed voorbereide poging om iets te realiseren, die een andere uitkomst heeft dan gepland. Mislukkingen zijn briljant wanneer ervan geleerd wordt en de ervaringen met anderen worden gedeeld. Tijdens de digitale prijsuitreiking deelden de genomineerde zorginnovators hun lessen met het publiek.

Dianne Jaspers – Huisartsen Eemland
Foto: Liesbeth Dingemans

De publieksprijs ging naar de Briljante Mislukking van Stichting Corona in Kaart (SCiK). Toen corona losbarstte, was er weinig zicht op de lokale verspreiding van het coronavirus. De SCiK ontwikkelde daarom een regionaal data- en informatieplatform en realiseerde een pilot in Rotterdam. Helaas lukte het niet om het platform in de lucht te houden en op nationaal niveau uit te rollen. De initiatiefnemers hopen op een doorstart en krijgen hiervoor ondersteuning vanuit het TweedeKansenLoket van het Instituut voor Briljante Mislukkingen.

De juryprijs werd gewonnen door huisarts Dianne Jaspers met haar initiatief voor digitale triage bij de huisartsenpost. Jaspers, voormalig medisch directeur van Huisartsen Eemland, zag de druk op haar huisartsenpost steeds verder toenemen. Toen ze werd benaderd door digitaal triage- en consultatieplatform Docly was ze daarom direct enthousiast. Helaas trok Docly zich tijdens de succesvolle pilot terug uit de Nederlandse markt. Jaspers zat niet bij de pakken neer en ontwikkelde samen met Topicus en DigiDok een alternatief platform, spreekuur.nl. De jury over de winnende casus: “Dit project heeft een duidelijke visie met impact voor meerdere stakeholder- groepen (artsen en patiënten). Het is goed doordacht en er is vooraf duidelijk een risicomanagement-analyse gedaan en gekeken welke partijen mee moeten doen. De gouden lessen zijn breed toepasbaar en verdienen een groot podium.”

De lessen van alle genomineerden zijn opgetekend in het Tijdschrift voor Briljante Mislukkingen dat tevens op 23 maart werd gepresenteerd. Het blad bevat naast de zes casussen ook diverse interviews, columns en praktische tips en tools voor (zorg)innovators. Een digitale versie is gratis te downloaden op www.briljantemislukkingen.nl/tvbm.

Tijdens de uitreiking nam Erik Gerritsen, Secretaris Generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport, namens de zorgsector de speciale zorgversie het early learning system BriMis in ontvangst. BriMis is een online omgeving voor het maximaliseren en delen van leeropbrengsten. Het IvBM nodigt iedereen in de zorgsector uit om te kijken op www.brimis.nl, de lessen van anderen te lezen en om eigen lessen te delen.