Is er leven na Corona: wie krijgt een tweede kans?

Het is vrijwel zeker dat ondanks de steun die verwacht wordt vanuit de overheid, een flink aantal bedrijven failliet zal gaan als gevolg van de Corona-crisis. Dat kunnen bedrijven zijn die sowieso niet floreerden of slecht gemanaged werden, maar het kan ook bedrijven betreffen waarvan het businessmodel in een klap is weggevaagd of ondernemingen die recentelijk zijn begonnen en nog geen tijd hebben gehad om reserves op te bouwen.

Het valt in Nederland niet mee om na faillissement financiering te vinden. Dat moet anders, zeken wanneer men Briljant failliet is gegaan. Het Instituut voor Briljante Mislukkingen runt niet voor niets het TweedeKansenLoket. Momenteel nodigen mensen/partijen uit de zorgsector uit om zichzelf en anderen te nomineren voor een tweede kans nadat een poging briljant is mislukt. Met de faalopbrengsten kan een nieuwe poging worden gewaagd. Het Instituut voor Briljante Mislukkingen stelt nu voor om een TweedeKansenFonds op te zetten, dat investeert in herstarters die het opnieuw willen proberen na een briljante mislukking.

Dit is niet alleen sociaal zeer verdedigbaar, maar wordt ook rationeel onderbouwd door een rapport dat in opdracht van de Europese Unie is geproduceerd door de Boston Consulting Group. Het heeft de toepasselijke titel: ‘Setting the Phoenix Free’, waar gekeken wordt naar de economische waarde die gecreëerd wordt door herstarters. De belangrijkste conclusie is dat die waarde gemiddeld groter is dan die van starters. Niet zo gek wanneer je bedenkt dat de herstarters lessen hebben geleerd en doorzettingsvermogen tonen.

Basisvoorwaarde hierbij is dan wel dat men ‘Briljant Failliet’ is gegaan, d.w.z. goed scoort op alle vijf de condities: V (Visie), I (Inzet), R (Risicomanagement), A (Aanpak) en L (Lessen geleerd). Het is zaak deze vijf condities middels een diagnostisch tool verder meetbaar te maken. Daar zijn we mee bezig. We verwachten vele voorbeelden te vinden van ondernemingen die het niet gered hebben als gevolg van deze ’Zwarte Zwaan’. De overheid en de financiële sector doet er goed aan een pot geld klaar te zetten voor dit ‘2nd Chance Investment Fund’.