De intentie

Begin jaren wilde uitvinder Clive Sinclair de eerste echte betaalbare homecomputer lanceren: gebruiksvriendelijk, compact en ook bestand tegen koffie en bier.

De aanpak

De uitvinder ontwikkelde de ZX80, een homecomputer op mini-formaat (20x20cm) met een multifunctioneel en waterbestendig toetsenbord. Het was de eerste computer die onder de magische grens van 100 pond dook en daarmee leek het thuisgebruik van de computer voor veel mensen binnen handbereik te komen.

Het resultaat 

Toch had de ZX80 ook zo zijn beperkingen. Het apparaat was uitgerust met een sober zwart-witbeeld, geen geluid en een weliswaar multifunctioneel en waterbestendig toetsenbord. Maar bij intensief gebruik was dat zelfde toetsenbord erg onhandig. Bij elke toetsaanraking ging het beeld uit (de processor kon niet tegelijk én input ontvangen én het beeldsignaal verzorgen). Verder had de computer maar een zeer beperkt geheugen van 1Kram

In eerste instantie was er veel lof in de vakpers over de Sinclair ZX80. Een journalist van een toonaangevend Personal Computer World vond het zelfs handig dat het toetsenbord bij elke aanraking uitging, dan wist je zeker dat je de toets maar een keer had aangeraakt. Maar een paar jaar later was van de liefde voor de ZX80 niets meer over. Citaat uit de vakpers: ‘Met een onbruikbaar toetsenbord en een slechte Basic-versie heeft dit apparaat miljoenen mensen ontmoedigd om ooit nog een computer te kopen’.

Deze reactie is behoorlijk overdreven. Uiteindelijk zijn er 50.000 exemplaren van verkocht. Maar een feit was wel dat, ondanks de beste intenties van de uitvinder, de Sinclair ZX80 te veel kinderziekten had om een groot publiek met een gebruikersvriendelijke homecomputer te bedienen.

De lessen

Clive Sinclair heeft al snel een opvolger op de markt gebracht de ZX81. Daarin heeft hij al enkele van de haperingen waaronder het flikkerende beeldscherm bij elke aanraking van het toetsenbord verholpen. Ook het geheugen werd uitgebreid. Ook al was er op de ZX81 nog voldoende aan te merken, van deze opvolger werden naar schatting meer dan en miljoen exemplaren verkocht. En Sinclair zelf werd in 1983 op initiatief van Margareth Thatcher geridderd en mocht zich vanaf dat jaar Sir noemen.

Bron:
Computermuseum, PlanetSinclair, Wikipedia.
Auteur: Bas Ruyssenaars

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47