De intentie

Appie en zoon Klaas Kant wilden een pelmachine ontwikkelen voor Noordzeegarnalen met een rendement dat even hoog of zelf hoger ligt dan het pellen met mensenhanden.

Momenteel worden de meeste Noordzeegarnalen handmatig gepeld in Marokko. De pelmachine zou er onder meer aan bij kunnen dragen dat het transport en de toevoeging van conserveringsmiddelen overbodig wordt.

De aanpak 

Ontwikkelaars Appie en zoon kant werkten 13 jaar aan het apparaat. Jaar na jaar volgde het ene prototype na het andere.

Maar nooit pelden de machines zo goed als mensenhanden. “Het rendement van handmatig pellen ligt rond de 32 procent. Die van de machines schommelde altijd rond de 27 procent.”, aldus Klaas Kant. Voor een kilo gepeld gewicht was daarom meer dan een halve kilo extra ongepelde garnalen nodig.

De truc om de garnaal uit zijn jasje te krijgen bedacht Klaas Kant in 1994. “ Opeens had ik het: de garnaal moet uit zijn jasje geperst worden, klinkt simpel maar dat zijn paperclips ook en die moest ook iemand ooit bedenken”.

Het resultaat

Toch bracht zijn ontdekking niet direct succes. Omdat de peperdure apparaten nooit het gewenste rendement behaalden; viel er niets mee te verdienen. In 2001 ging hij zelfs failliet. Terwijl Klaas ergens anders aan de slag ging, werkte vader Appie aan de machine verder. Plots was hij er: een machine met een rendement van rond de 32 procent en een laag watergebruik. De magische grens was bereikt.

De heren Kant, die een patent op hun machine hebben, leveren de apparaten exclusief aan garnalenpel firma Heiploeg.

De lessen

Klaas Kant: het is bijzonder dat het ons gelukt is, daar moet je toch een beetje gek voor zijn.”.

Verder:
Bron: NRCNext, 25 juni 2008, Nicole Carlier.

Auteur: Redactie IvBM

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Vincent van Gogh een briljante mislukking?

De mislukking Het is wellicht zeer gewaagd om een begaafd schilder als Vincent van Gogh een plek te geven in het Instituut voor Briljante mislukkingen…Tijdens zijn leven werd de impressionistische schilder Vincent van Gogh miskend [...]

Publiekswinnaar 2011 -Stoppen is een optie!

De intentie Het invoeren van een coöperatief microverzekeringssysteem in Nepal, onder de naam Share&Care, met als doel de toegang en de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren, inclusief preventie en rehabilitatie. Van het begin [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47