De intentie

Ivan Lendl, de Amerikaanse oud-toptennisser van Tsjechische afkomst, won maar liefst acht Grand Slam toernooien. In totaal won hij 94 toernooien. Maar nooit won hij op Wimbledon…

Gedurende 11 jaar (1983-1994) deed hij verwoede pogingen om met geïnspireerde ambitie ofwel ‘zazrany’ op zijn Tsjechisch, de Wimbledon finale te winnen.

De aanpak

Zijn bijnaam was ‘Ivan-de-verschrikkelijke’. Volgens velen was zijn spel droog, afstandelijk en onverstoorbaar. En dat gold ook voor zijn voorkomen. Hij liet op en buiten het tennis court maar weinig emotie zien.

Lendl gebruikte veel kracht en topspin vanaf de baseline. Met deze tennis stijl is hij vanaf begin jaren ’80 in rap tempo opgeklommen tot de top 10 op de wereldranglijst.

Met zijn krachtspel was hij een voorloper van het zogenaamde powertennis.

Het resultaat

Ivan Lendl stond in de finale van maar liefst 19 Grand Slam toernooien! Dit was in het mannentennis een record. In februari 1983 bereikte hij de 1e plaats op de wereldranglijst. In ’85, ‘86’ 87 en ’89 eindigde hij als nummer 1. De Amerikaanse Tsjech stond 270 weken op 1e plaats, een record.

Maar Wimbledon won hij dus nooit…

1986: FINALE WIMBLEDON. Tegenstander: Boris Becker
De toen 18-jarige Boris Boom Boom Becker won relatief eenvoudig in drie sets (6-4, 6-3, 7-5).

1987: FINALE WIMBLEDON. Tegenstander: Pat Cash.
Ook Cash won in 3 sets van Lendl (7-6, 6-2, 7-5).

1988: HALVE FINALE WIMBLEDON. Tegenstander: Boris Becker.
Lendl werd uitgeschakeld in 4 sets.

1989: HALVE FINALE WIMBLEDON. Tegenstander: Boris Becker.
Wederom kwam Lendl Becker tegen in de halve finale. In een 5-setter won Becker uiteindelijk weer. De Duitser won dat jaar ook de finale.

1990: HALVE FINALE WIMBLEDON. Tegenstander: Stefan Edberg.
Edberg won in 3 sets (6-1, 7-6, 6-3).

Begin van de jaren ’90 begon hij af te nemen. In 1993 verdween hij voor het eerst in de een decennium uit de top 10 van de ATP. Geplaagd door niet aflatende rugpijn zette hij in december 1994 een punt achter zijn tennisloopbaan.

De lessen

Uiteindelijk accepteerde Lendl dat hij op het snelle gras niet het hoogste podium kon bereiken. Een van zijn quotes is: “I’m certainly not sorry that there were some things I missed. You may think you’re missing something at that time but later when you look at it, you didn’t miss anything.”

Lendl, vader van vier meisjes, trok zich terug in zijn riante villa in de Amerikaanse staat Connecticut. De man, die zo’n 20 miljoen dollar had verdiend, ging van het leven genieten.

Verder:
Overigens lijkt de familie Lendl toch nog succesvol te worden op het gras; Lendl heeft zich ontwikkeld tot een verdienstelijk golfspeler en zijn 4 dochters zijn nog veel getalenteerder op de green.

Auteur: Redactie IvBM

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

McCain for president

De intentie De oude John McCain wilde tot President van de VS worden gekozen door de verleidelijke impact van een aantrekkelijke, jonge, populaire, diep gelovige, op en top republikeinse vrouw op conservatieve Amerikaanse TV-kijkers [...]

Cornetto… met chocoladepunt

De intentie De Italiaanse IJsmaker Spica ontwikkelde de voorloper van de Cornetto in 1959. Toen Unilever in 1962 bij Spica op bezoek ging was men zo enthousiast dat de Italiaanse ijsproducent direct werd overgenomen. [...]

Mislukte schoonmaak Golf van Mexico

De intentie Men wilde door toevoegen van bepaalde chemicaliën de olie die in de Golf van Mexico terechtgekomen was als gevolg van het BP-ongeluk, verdelen in kleine druppeltjes, waardoor de afbraak sneller zou plaatsvinden. [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47