De intentie

Hans van Breukelen is de meest succesvolle keeper uit de Nederlandse geschiedenis. Hij werd onder andere Europees kampioen en won de Europa Cup. In 1994 begon zijn carrière in het bedrijfsleven.
Hans werd directeur van retailketen Breecom, was initiatiefnemer van Topsupport en directeur technische zaken van FC Utrecht. Momenteel ondersteunt hij bedrijven en instellingen met veranderprocessen via zijn bedrijf HvB Management.

HvB:
“Ongeveer 16 jaar geleden startte ik Topsupport, onder andere samen met oud-wielrenner Maarten Ducrot. Ons doel was om talentvolle jonge topsporters te koppelen aan ex topsporters. De ex topsporters zouden met hun levenservaring volgens ons veel kunnen betekenen voor aankomend talent door hen te ondersteunen op technisch, tactisch, fysiek, mentaal en emotioneel niveau. De nadruk lag op sporten waar weinig geld in omgaat.

We stelden onszelf de vraag: wat is er nodig om jong talent het beste uit zichzelf te laten halen? En dat vanuit een totaalperspectief. Zodat men ook als de topsportcarrière onverhoopt niet zou lukken, maatschappelijk goed beslagen ten ijs zou komen. We wilden echt iets betekenen voor aankomende topsporters vanuit onze eigen ervaring.”

De aanpak

We kwamen er al snel achter dat we wel een budget moesten creëren. We moesten onder andere ex-topsporters opleiden om hun coaching van aankomend talent goed uit te kunnen oefenen. Dus we zijn op zoek gegaan naar bedrijven die dit totaalconcept wilden omarmen en sponsoren.

Als het gaat om sporten waar weinig geld mee verdient kan worden, dan kom je al snel uit bij Olympische sporten. En dus bij het NOC-NSF. Wouter Huijbregts (destijds voorzitter van het NOC-NSF red.) was in eerste instantie laaiend enthousiast. Maar uiteindelijk beschouwde NOC-NSF het initiatief al snel als concurrent.

Het resultaat

Dezelfde Wouter Huijbregts gaf ons later te kennen om niet in hun sponsorvijver te vissen.

Topsupport heeft het anderhalf jaar volgehouden. Maar het bleek zeer lastig om het initiatief van de grond te krijgen nu het NOC-NSF ons als concurrent zag. Uiteindelijk heeft NOCNSF ons ontwikkelde programma binnen 1 jaar geïmplementeerd.…

De lessen

  1. Ten eerste heb ik geleerd dat het NOC-NSF eigenlijk de positie van monopolist heeft als het gaat om het ondersteunen van olympische sporters in Nederland. Er gaat ook heel veel geld van de overheid naar deze instelling. Indien je als ondernemer je sterk wilt maken voor topsporters heb je daar direct mee te maken. Dat geldt zowel voor de fase waarin topsporters aankomend talent zijn, tijdens hun topsportperiode als voor de periode van nazorg.
  2. Daarnaast heb ik geleerd om het belang van ‘netwerken’ en relatiemarketing niet te onderschatten. Deze vormen een cruciale succesfactor voor elke ondernemer. Je concept en formule zijn belangrijk, maar ‘Wie je kent’ is bijna nog belangrijker.
  3. En als laatste: indien je je vanuit ondernemerschap op het domein van topsport wilt begeven moet je de juiste kanalen bewandelen, goede allianties aangaan en zeer snel handelen. Andere partijen nemen je ideeën namelijk maar al te graag over.”

Verder:
Op basis van de ervaring met Topsupport ben ik een nieuw initiatief gestart met de naam N-EX-T. Dat staat voor ‘Nieuwe carrière voor Ex-Topsporters’.

Het is een initiatief vóór en dóór (ex-) topsporters, dat tevens een brug slaat tussen topsport en bedrijfsleven. Topsporters komen na hun carrière nog vaak in een vacuüm terecht. En weten niet zo goed wat ze met een nieuwe situatie aanmoeten. Daarom heb ik samen met Miel in ’t Zand
N-EX-T opgericht. “Het leven na een sportcarrière kan hartstikke leuk, spannend en uitdagend zijn. Als je maar doelen voor jezelf kan blijven stellen. Het gaat erom om bewustwording bij ex topsporters te creëren, ofwel ‘wie ben je, wat vind je leuk en hoe ga je dat realiseren?’.

We hebben van te voren bij diverse partijen waaronder vakbonden getoetst of het concept toegevoegde waarde biedt. En uiteraard hebben we gechecked wat NOC-NSF eraan doet. Ik wil niet in een concurrentiepositie komen t.o.v. bestaande initiatieven. Ik wil aanvullend zijn. Vervolgens hebben we het concept eerst low profile in de markt gezet. Nog zonder inkomsten te genereren. En we hebben meer nadruk gelegd op het aangaan van strategische allianties om zodoende meer voet aan de grond te krijgen. Dat heeft nu, na anderhalf jaar, geresulteerd in een het uitvoeren van het scholingsproject van de FBO, VVCS en Proprof binnen betaald voetbal organisaties. Dat doen we in samenwerking met de Cruyff academy.

Auteur/interviewer: Bas Ruyssenaars

Het gaat nu de goede kant op met N-EX-T. Ik fungeer als boegbeeld en Miel van ‘t Zand staat inmiddels fulltime op de payrol.”

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]

Snelwegfeestje

De intentie Een verjaardagsfeestje van zoon Louis (8) te vieren. Met 11 kinderen en twee auto's naar een buitenspeelplaats alwaar ieder een een katapult ging maken (en gebruiken...) De aanpak Voor vrijdagmiddag een feestje [...]

McCain for president

De intentie De oude John McCain wilde tot President van de VS worden gekozen door de verleidelijke impact van een aantrekkelijke, jonge, populaire, diep gelovige, op en top republikeinse vrouw op conservatieve Amerikaanse TV-kijkers [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47