Interview met initiatiefnemer Paul Iske

Mislukkingen worden in onze maatschappij eigenlijk altijd onmiddellijk verbonden aan losers – en niemand wil een mislukkeling zijn. Aan het woord is Paul Iske, voor Dialogues initiatiefnemer van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. Hij vindt deze koppeling begrijpelijk, maar onterecht: Successen zonder eerdere mislukkingen zijn zeldzaam. We moeten af van het idee dat mislukken een schande is: we moeten toe naar een klimaat waarin gedurfde pogingen worden gewaardeerd, zelfs worden aangemoedigd. In zo’n klimaat zullen mislukkingen eerder leiden tot vernieuwingen. Onze samenleving is heel complex en veranderlijk en daarom onvoorspelbaar. Voor velen is dat alleen al een reden om maar niets te ondernemen, om niet te durven.

NIET DOEN! zijn de dagelijkse vermaningen van ouders aan peuters en opgroeiende kinderen en eigenlijk laten we ons een levenlang vertellen wat we vooral NIET moeten doen. Onze samenleving en organisaties kennen een overmaat aan regels. Het zijn er zoveel dat het onmogelijk is om ze alle te kennen. We laten ons niet alleen beperken, we beperken ook onszelf, uit angst om regels te overtreden die we niet eens kennen. Je hebt eerder last van wat je wel doet, dan van wat je niet doet. De hele dag bezig zijn om te voorkomen dat je fouten maakt waarop je afgerekend kan worden is niet stimulerend, niet voor jezelf, niet voor je zakelijke, niet voor je persoonlijke omgeving en uiteindelijk niet voor de samenleving.

Dat risicomijdend gedrag opent evenmin de weg naar vernieuwing. Stilstaan is achteruitgaan; een waarheid als een koe, maar als puntje bij paaltje komt, blijkt dat we door alle lagen heen en in welke omgevingen dan ook, weinig waardering hebben voor mensen die “out of the box” denken en ondernemen, die durven om niet de bekende begaande wegen te bewandelen. Je zou eerder spijt moeten hebben van wat je niet hebt gedaan, dan van wat je wel hebt gedaan.

Het Instituut voor Briljante Mislukkingen wil een cultuurverandering zien, een verandering van mentaliteit.
Paul Iske: We moeten af van de afrekencultuur, van het wantrouwen en van de beperkingen, die we ons laten opleggen, maar ook onszelf opleggen. We moeten toe naar waardering voor lef, ongeacht het resultaat dat een gedurfde poging oplevert. Er is een enorm verschil tussen mensen die falen door stupiditeit en mensen die falen omdat het briljante idee dat ze hadden niet paste in de omstandigheden van het moment: de timing was niet goed, of de situatie was er niet naar.