De intentie

Evert-Jan Zwarts wilde een uitvaartverzorgingsbedrijf opzetten waar persoonlijke aandacht voorop stond; zo kon hij z’n vak maken van wat z’n passie was geworden als verpleegkundige.

De aanpak

Hij volgt een landelijke opleiding tot uitvaartleider, doet er cursussen naast, en krijgt het voor elkaar stage te lopen bij grotere bedrijven – uitzonderlijk, in de uitvaartbranche. De rommelkamer wordt een kantoor; meubels, een nieuwe computer en een enorme kaartjesprinter worden aangeschaft. Kisten kunnen bij een collega worden besteld; daar kan hij ook een lijkwagen huren. Er komen advertenties in wijkbladen en de regionale krant, hij wordt geïnterviewd door streekbladen, en achterop de gewone auto komt een link naar de website. En dan, met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, is Zwarts Uitvaartverzorging een feit.

Het resultaat

Na zeven uitvaarten begint het te haperen. ‘Het duurde na de laatste begrafenis bijna een jaar voordat ik weer gebeld werd – en als je wilt blijven bestaan, moet je eigenlijk wel elke maand een uitvaart hebben…’ Het sterftecijfer was bijzonder laag: drie warme winters achter elkaar stokten de ‘toevoer’: het eenmansbedrijf, dat het vooral moest hebben van mensen uit de wijk en uit de kennissenkring, had te weinig uitvaarten om te kunnen voortbestaan.

De lessen

Zwarts had een ideaal en bleef niet in z’n luie stoel zitten, maar heeft gedaan wat hij heel graag wilde doen. Hij heeft bovendien zichzelf een stuk beter leren kennen.

Auteur: Evert-Jan Zwarts

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]

Publiekswinnaar 2011 -Stoppen is een optie!

De intentie Het invoeren van een coöperatief microverzekeringssysteem in Nepal, onder de naam Share&Care, met als doel de toegang en de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren, inclusief preventie en rehabilitatie. Van het begin [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47