De intentie

Goud behalen op de Olympische 10.000 meter in Vancouver.

De aanpak

Kemkers en Kramer werkten samen aan een gedegen voorbereiding die is gestoeld op 6 jaar intensieve samenwerking en resulteerde in talloze successen (wereldkampioenschappen, wereldrecords). Tijdens de rit coacht Kemkers zijn pupil door een combinatie van informatie op het whiteboard, gebaren en mondelinge aanwijzingen.

Het resultaat

Kemkers maakt al multitaskend een observatiefout en stuurt Kramer naar de verkeerde baan. Terwijl Kemkers bezig is met het noteren van de rondetijden op zijn whiteboard ziet hij Kramer voor zijn gevoel in de buitenbaan rijden. Daarna denkt de ervaren coach dat hij opponent Ivan Skobrev juist in de binnenbaan ziet uitkomen. Op dat moment denkt Kemkers het zeker te weten. Voor zijn gevoel moet Kramer naar binnen en zijn Russische tegenstander naar buiten. Dus de coach roept en gebaart zijn pupil naar de binnenbaan. Resultaat: de TVM schaatser wordt gediskwalificeerd.
Nederland staat op zijn kop en meteen na de race duiken verslaggevers op Sven Kramer en proberen hem te verleiden tot uitspraken over de (beëindiging van de) samenwerking met Kemkers. Kramer, en later ook Kemkers, geven een heldere analyse van het gebeuren en besluiten gezamenlijk dat hier sprake is van een werkincident dat nu eenmaal kan gebeuren, alleen in dit geval op een wel heel ongelukkig moment.

De lessen

  1. Wees je bewust van de verhoogde kans op het maken van fouten tijdens ‘multitasken’ op essentiële momenten. Uit een onderzoek van de Universiteit van Texas blijkt bijvoorbeeld dat de foutmarge van verpleegsters bij het geven van injecties met 47% afneemt als ‘multitasking’ volledig wordt afgezworen en men zich op het cruciale moment uitsluitend concentreert op een handeling.
  2. Er bestaan geen garanties op succes; zeker niet in de topsport. Maar dat weten deze ervaren heren topsporters en coaches natuurlijk al langer dan vandaag.
  3. Kramer heeft laten zien hoe je na zo’n mentale dreun toch op waardige manier kunt reageren op (suggestieve) vragen van journalisten en daarmee op de langere termijn veel waarde creëert voor jezelf en het team waartoe je behoort.

Verder:
Sven Kramer is pas 23. Die kan over 4 jaar op de Spelen in Rusland wederom voor goud gaan. En dat de fout een kloof drijft tussen coach en schaatser, denkt Kramer niet. “Dat is niet aan de orde, maar dit is wel een hele dure fout.” De populariteit van de topschaatser zal door deze gebeurtenis en zijn reactie hierop waarschijnlijk alleen maar toenemen.

Kemkers op zijn beurt, gaat zeer volwassen en reëel om met de gemaakte fout. Hij neemt de verantwoordelijkheid volledig op zich en is zeer open over de manier waarop de fout ontstond. De kans dat het duo nogmaals goud wint op de Olympische spelen lijkt ons dan ook aanzienlijk.

Wellicht dat de finale van de ploegenachtervolging aanstaande zaterdag al gelegenheid biedt tot nieuw succes.

Auteur: Bas Ruyssenaars & Paul Iske

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47