Max Westerman was Nederlands langstzittende tv-journalist in Amerika. Voordat hij correspondent werd van RTL Nieuws werkte hij als verslaggever voor Newsweek. Zijn werk verscheen in toonaangevende dag- en weekbladen in binnen en buitenland. Hij maakte twee tv-series en schreef de bestseller Max & The City.

Max bracht ruim 25 jaar van zijn leven door in Amerika. In zijn recent verschenen boek “In alle Staten” schetst hij een indringend beeld van Amerika aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen. Het instituut voor Briljante Mislukkingen tekent enkele passages op uit “In alle Staten” en interviewt Max Westerman over zijn omgang met Amerikanen als het gaat om het maken van fouten en risico nemen. En over een persoonlijke Briljante Mislukking!

Over ambitie, positieve energie en waaghalzerij:
De Amerikaanse spirit: een mix van ambitie, positieve energie en waaghalzerij. Het is dé reden van hun succes. Amerikanen nemen makkelijker risico’s dan wij en zijn minder bang om te falen. Die natuurlijke geest maakt ze als eenlingen boeiend en inspirerend, maar als volk soms angstaanjagend. Een indruk die je ook terugvindt in wereldwijde opiniepeilingen. Zelfs de grootste Amerika-hater denkt vaak verrassend positief over de Amerikaanse burgers en reserveert zijn woede voor hun regering. ..Amerikanen zijn …gek, lekker gek. Dat is hun kracht. Ze durven groots te dromen. En hun dromen na te jagen zonder zich voortdurend af te vragen wat de buren ervan vinden. …hun bezeten wil om te winnen, de beste te zijn, in alles wat ze aanpakken. Bijna alles wat in deze hypercompetitieve samenleving gebeurd –economisch, politiek, maatschappelijk- heeft te maken met de grenzeloze ambitie om ……zichzelf en andere te overtreffen.”

Over de korte aandachtsboog van Amerikanen:
“Amerikanen hebben een korte aandachtsboog. Ze proberen van alles en als het niet lukt, zijn ze het ook zo weer vergeten en bezig met iets nieuws. Die eigenschap draagt bij aan hun succes maar helpt ook verklaren waarom ze de grote problemen in hun land -discriminatie en armoede- niet aanpakken. Die laten zich niet van de ene op de andere dag oplossen, maar schreeuwen om een lange-termijnbeleid. En daar hebben Amerikanen het geduld niet voor: elk probleem moet je vandaag kunnen oplossen.”

Over ellenbogen en failissementen:
“Enerzijds een ellenbogenmaatschappij, waar alleen winnaars meetellen: ‘second place is for losers’. Anderzijds een land waar verliezers veel nieuwe kansen krijgen. En die pakken ze ook. Meer dan een miljoen Amerikanen gaat jaarlijks failliet. In Europa geldt iemand die zijn faillissement aanvraagt als mislukt, de Amerikaan ziet hem als een ondernemer die risico’s durft te nemen.”

Over Amerikaanse presidenten en mislukken:
“Dat George Bush tot zijn veertigste een serial loser was kreeg in Nederland meer aandacht dan in Amerika. Het is daar nooit te laat om alsnog je portie succes binnen te halen. Abraham Lincoln was een failliete winkelier voordat hij als een van Amerika’s grootste presidenten een einde maakte aan de slavernij. Henry Ford had een lange reeks mislukkingen achter de rug toen hij met zijn T-Ford op de proppen kwam en zijn automobieltijdperk inluidde. Amerikanen zijn dol op zulke comebackstories.”

Over het Instituut voor Briljante Mislukkingen:
“Wat een leuke site! Ik kan me geheel vinden in jullie filosofie. Niet voor niets eindig ik mijn boek ‘in alle staten’, dat onlangs is uitgekomen, met de regel: ‘….dat is een van de lessen die Amerika me leerde: fouten moet je durven maken.”

Zie ook de briljante mislukking de hamfabriek van Max Westerman in onze database over zijn mislukte avontuur als mede-eigenaar van een ‘ham-fabriek’.
De passages in dit artikel zijn overgenomen uit de uitgave In alle staten, Het Amerika van Max Westerman., Nieuw Amsterdam Uitgevers. ISBN 978 90 468 0290 8. Zie ook www.maxwestermann.nl en www.nieuwamsterdam.nl