De intentie 

De 19de-eeuwse Zweedse toneelschrijver August Strindberg was tevens aspirerend fotograaf en wetenschapper. Hij was ervan overtuigd dat lenzen de werkelijke weergave van de kosmos verstoorden en ontwikkelde een nieuwe methode om indrukken uit het heelal te vangen.

De aanpak

Strindberg plaatste s’nachts platen met zilver bromide in een bad met ontwikkelingsvloeistof onder de blote hemel. Hij ging ervan uit dat de platen als een spiegel zouden optreden en een waarheidsgetrouw beeld van de kosmos zouden geven.

Het resultaat

De toneelschrijver annex fotograaf annex uitvinder noemde zijn type afbeelding ‘celestrograaf’en presenteerde deze aan de ‘Socitété Astronomique’ in Parijs.

De astronomen van deze vermaarde sociëteit verwierpen zijn celestografische afbeeldingen direct toen bleek dat de abstracte weergaven helemaal niets van doen hadden met het heelal maar het resultaat waren van een chemische reactie.

De lessen

De pogingen van Strindberg hebben in dit geval niets opgeleverd voor de astronomische wetenschap. Maar Strindberg heeft wel een serieuze poging ondernomen om een bijdrage te leveren aan het verkennen van het heelal en het verder ontwikkelen van de fotografie. In ieder geval heeft de‘ celestrograaf’ wel geleid tot nieuwe inspiratie voor kunstenaars om chemische reacties te benutten in hun creaties.

Auteur: Bas Ruyssenaars

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]

Publiekswinnaar 2011 -Stoppen is een optie!

De intentie Het invoeren van een coöperatief microverzekeringssysteem in Nepal, onder de naam Share&Care, met als doel de toegang en de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren, inclusief preventie en rehabilitatie. Van het begin [...]

Snelwegfeestje

De intentie Een verjaardagsfeestje van zoon Louis (8) te vieren. Met 11 kinderen en twee auto's naar een buitenspeelplaats alwaar ieder een een katapult ging maken (en gebruiken...) De aanpak Voor vrijdagmiddag een feestje [...]