De intentie

De organisatie voor de bevordering van de belangen van de harijans, AWARE, wilde de regionale en nationale wetgeving veranderen om zo de situatie te verbeteren van deze ‘onaanraakbaren’ en hun nageslacht.

De aanpak

Zij mobiliseerde in 1978 zo’n 35000 van deze onaanraakbaren en voerden hen aan in een mars naar de hoofdstad. Zij verzamelden zich op het plein voor het gouvernementsgebouw om de regering van de deelstaat hun verlangens, eisen en voorstellen te overhandigen.

Het resultaat

Dit was dus een groot succes. Maar de regering liet politie en leger ingrijpen, met wapens, traangas en tenslotte werd er geschoten. Er vielen doden en gewonden. De demonstranten dropen, af, zwaar teleurgesteld. De actie was mislukt. Eens onaanraakbaar, dan ook altijd onaanraakbaar.

Het leermoment

Maar zij, de organisatoren en hun kinderen, trokken lering uit het debacle van 1978. Zij hadden begrepen dat de oplossing niet lag in politieke massa-actie. Men moest andere wegen gaan bewandelen om de positie van de onaanraakbaren te verbeteren. Zoals onderwijs. AWARE begon met onderwijsprogramma’s voor kinderen van harijans en voor de harijans zelf.

Verder:
Twintig jaar later zaten genoeg van deze kinderen zelf in het parlement en in de deelstaatregering. Zij konden nu de wetten veranderen, en dat gebeurde ook.

 

Auteur: Jan Ruyssenaars