Interventieradioloog en onderzoeker prof. Jim Reekers (Academisch Medisch Centrum – Universiteit van Amsterdam) is onderscheiden met de Briljante Mislukkingen Award Zorg 2014. De winnaar werd dinsdagmiddag 9 december bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Reekers kreeg de onderscheiding (een moderne sculptuur van hout en spiegelglas, ontworpen door Syta Fokkema) uitgereikt door juryvoorzitter Paul Iske. Vervolgens vond een discussie plaats over het verbeteren van het foutenklimaat in de zorg. 

De intentie en aanpak

Reekers evalueerde een nieuwe behandelmethode voor myomen (vleesbomen) in de baarmoeder. Een embolisatie (dichtmaken) van de bloedvaten die de vleesboom voeden, blijkt aanmerkelijk goedkoper, leidt tot kortere opnames en is minder ingrijpend, terwijl de kwaliteit van leven gelijkwaardig is vergeleken met het wegnemen van de baarmoeder – de standaard procedure.

De resultaten en lessen

De studie leidde er echter niet toe dat de nieuwe behandeling vaker werd uitgevoerd. De bottleneck: de behandelende gynaecologen zijn niet erg bereidwillig om hun patiënten ‘af te staan’ aan een andere specialist, te weten de interventieradioloog. De titel van Reekers’ inzending luidt daarom niet voor niets: In het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst.

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47