MislukkingNominatie award Zorg 2013

Groepstraining bij hepatitis C

CATEGORY Gezondheidszorg
ARCHETYPEN

De mislukking

Een interventie bedenken en gaandeweg moeten concluderen dat patiënten niet komen opdagen. Dat overkwam onderzoeker Annemerle Beerthuizen van de sectie Medische Psychologie & Psychotherapie van het Erasmus MC Rotterdam. Zij bestudeerde het effect van een interventie voor patiënten met hepatitis C. In zeven groepssessies leren zij om te gaan met hun ziekte en hun kwaliteit van leven te verbeteren.
In een multicenterstudie zouden de effectiviteit en de kosteneffectiviteit bij driehonderd patiënten worden onderzocht, waarvoor zestien ziekenhuizen waren benaderd. Uiteindelijk deden 37 patiënten in zes ziekenhuizen mee, van wie slechts drie de training volledig doorliepen. Hoewel patiënten en trainers tevreden waren over de training en de kosten ervan laag waren, kon de studie niet anders dan teleurstellend worden genoemd.

De lessen

Het verloop van trainers binnen de ziekenhuizen was groot en hepatitis C bleek niet voor alle deelnemers het belangrijkste probleem; een zwaardere of andere interventie was wellicht geschikter geweest. Ook moet meer rekening worden gehouden met de fysieke klachten van een patiënt; de inspanning die een vermoeide patiënt zich moet getroosten om zeven keer naar een training te gaan was onderschat. Verder moet het bevorderen van de therapietrouw een taak van de trainer zijn. Ook stelt Beerthuizen vraagtekens bij de haalbaarheid van wetenschappelijk onderzoek dat in diverse centra tegelijk wordt gestart. Dat betekent (on)evenredig veel energie voor de implementatie van het onderzoek op diverse plekken. Beginnen met onderzoek in één centrum lijkt een betere optie. Tot slot moet worden voorkomen dat diverse wetenschappelijke studies concurreren om dezelfde patiënten.

LAAT COMMENTAAR ACTER

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Winnaar Award Zorg 2016: Nieuw zorgtraject zonder patiënten door gebrek aan doorverwijzing

maart 14th, 2016|1 Comment

De intentie Veertig tot zestig procent van de mensen die worden verwezen naar de polikliniek van een ziekenhuis, blijkt somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (afgekort SOLK) te hebben. Deze mensen vinden in het ziekenhuis [...]

Mislukte schoonmaak Golf van Mexico

december 3rd, 2015|Reacties uitgeschakeld voor Mislukte schoonmaak Golf van Mexico

De intentie Men wilde door toevoegen van bepaalde chemicaliën de olie die in de Golf van Mexico terechtgekomen was als gevolg van het BP-ongeluk, verdelen in kleine druppeltjes, waardoor de afbraak sneller zou plaatsvinden. [...]

Nominatie Award Zorg 2013: Gezondere werknemers

september 18th, 2013|Reacties uitgeschakeld voor Nominatie Award Zorg 2013: Gezondere werknemers

De mislukking Wie een gerandomiseerde gecontroleerde studie wil beginnen naar het effect van complexe leefstijl-interventies, moet flink wat voorwerk doen. Zelfs als de opzet relatief eenvoudig lijkt. Het is de vraag of zo’n klassiek [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47

2017-06-13T23:42:55+00:00
Instituut voor Briljante mislukkingen

Instituut voor Briljante mislukkingen