De intentie

De intentie was het verbeteren van sanitaire voorzieningen op een basisschool in een rurale gemeenschap in Ghana, zonder stromend water, door middel van de bouw van een urinoir (toiletgebouw)

De aanpak

In overleg met de schoolleiding werd onderzocht waar bij de schoolkinderen qua voorziening de meeste behoefte aan is. Vervolgens werd een overzicht gemaakt van de kosten en baten, geld ingezameld in Nederland voor de bouw, de bouw voltrokken met lokale arbeidskrachten en een minireportage voorbereid waarin het resultaat gefilmd zou worden, ter vergroting van de transparantie en het draagvlak. De totale kosten van de bouw kwamen uit op 1400 euro. Met vrolijke kleuren en de naam van de westerse donoren werd enig gewicht aan het gebouw gegeven.

Het resultaat

Bij aankomst van het camerateam in juli 2008 bleek dat het toiletgebouw niet werd gebruikt: er zat een slot op de deur. Na enig onderzoek bleek dat verschillende bezoekers van de aangrenzende woonwijk de geboden privacy en hygiëne van het toiletgebouw niet alleen gebruikten voor kleine maar ook voor grote boodschappen. Om de grote toeloop uit de woonwijk te stoppen plaatste de school een slot op het urinoir.

De lessen

Voor aanvang van een project moet er gekeken worden naar het totale pakket van voorzieningen in een gebied. Dit leidt er soms toe dat een dure interventie (in dit geval: een volledig toilet met uitgegraven en bemuurde putten) tot een beter resultaat leidt dan enkel een urinoir.

Auteur: Job Rijneveld

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47