De intentie

De intentie was om zo snel mogelijk een goed functionerende raket te bouwen die kon concurreren met de Spoetnik van de Sovjet Unie.

De aanpak

De aanpak was om in een korte tijd veel geld in het project te stoppen zodat in een zo kort mogelijke tijd er een goede, concurrerende raket zou bestaan.

Het resultaat

Het resultaat was 22 mislukte oefenvluchten. De raket wilde maar niet goed functioneren.

De lessen

Het leermoment was dat men niet fundamenteel had gereflecteerd. 22 maal bleek er een verschillend defect te zijn. Niet eenmaal kwam dezelfde fout voor. Pas toen zij fundamenteel onderzoek gingen doen naar de hele opzet van het programma en ze fundamenteel hadden geleerd kwam men tot een succesvolle vlucht. Fouten herstellen alleen is dus niet voldoende.

Verder:
De programmaleider van het programma was zeer duidelijk toen hij stelde;

“Failure analysis is basically research, when you get down to it. You recover and learn from mistakes; you don’t do that with success.”

Auteur: S. J. Hogenbirk

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47