De intentie

Het ambitieuze telecombedrijf werd in het voorjaar van 1999 opgericht. De eigenaren – KPN en Qwest – wilden via het bedrijf hun kabelnetwerken koppelen en deze verder uitbouwen om zo meer slagkracht in de concurrentieslag te creëren.

De aanpak

KPNQwest vestigde het hoofdkantoor in Denver, Calorado. De aanpak was o.a. om een -op het Internet protocol gebaseerd- optisch glasvezelnetwerk in Europa te realiseren met een totale lengte van 13.000 kilometer.

Het resultaat

Een substantieel gedeelte van het geplande glasvezelnetwerk was gereed in 2000. Aan het einde van dat jaar liep naar schatting 50% van de Europese IP-traffic via KPNQwest! Op zich een enorme prestatie.

Het goed presterende telecombedrijf stortte echter ineen in een spectaculair faillissement in 2002. Het management claimt dat de ineenstorting het directe gevolg is van de uiteenspatting van de internet zeepbel. Hierdoor ontstond er plotsklaps een enorme overcapaciteit van de glasvezelnetwerken. Net als de concurrenten UPC en Versatel anticipeerde men hier naar eigen zeggen verkeerd op en de inkomsten bleven ver achter bij de verwachtingen.

De lessen

KPNQwest liet een schuld van 1 miljard euro achter…

“Gedupeerde aandeelhouders geven aan dat KPNQwest goed is voor een van de grootste omzetfraudes ooit in Nederland. Een civiele klacht van de curatoren verhaalt over vergaande oplichting van beleggers en intimidatie van personeel door een
‘samenzwering’ van Qwest-bestuurders. Dat is de conclusie uit de verbijsterende inhoud van de klacht bij de rechtbank van New Jersey ingediend door de curatoren van KPNQwest (KQ), Eddy Meijer van Houthoff Buruma en Jan van Apeldoorn van Levenbach Advocaten in Amsterdam.” (Bron: Houthoff)

Als blijkt dat het bestuur van KPNQwest doelbewust verkeerde informatie naar buiten heeft gebracht, kunnen zij hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade die het faillissement heeft veroorzaakt.

Ook de VEB is in 2005 een juridische actie gestart inzake KPNQwest.
”De VEB is in augustus 2005 een juridische actie gestart inzake KPNQwest. De vereniging heeft, mede namens aandeelhouders met circa 700.000 aandelen, een verzoek ingediend bij de Ondernemingskamer om een onderzoek te gelasten naar het beleid en de gang van zaken bij KPNQwest NV. De VEB is van mening dat er sprake is geweest van wanbeleid en mismanagement bij KPNQwest, hetgeen in 2002 heeft geleid tot het faillissement van dit bedrijf.” (bron: VEB, januari 2007)

Verder:
De uitspraak van de rechter laat nog op zich wachten….

Auteur: Bruno Goudsmit

LAAT COMMENTAAR ACHTER

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Ouderen bereiken met nieuwe technologie gaat beter via de kinderen dan direct

oktober 5th, 2017|0 Comments

De intentie Bijna een derde van de ouderen voelt zich eenzaam (CBS, 2012). Een van de oorzaken daarvoor zijn de veranderingen in de zorg. Bijvoorbeeld efficiëntie maatregelen en substitutie van zorg maken dat er minder [...]

Mislukte schoonmaak Golf van Mexico

december 3rd, 2015|Reacties uitgeschakeld voor Mislukte schoonmaak Golf van Mexico

De intentie Men wilde door toevoegen van bepaalde chemicaliën de olie die in de Golf van Mexico terechtgekomen was als gevolg van het BP-ongeluk, verdelen in kleine druppeltjes, waardoor de afbraak sneller zou plaatsvinden. [...]

Ouderen bereiken met nieuwe technologie gaat beter via de kinderen dan direct

oktober 5th, 2017|0 Comments

De intentie Bijna een derde van de ouderen voelt zich eenzaam (CBS, 2012). Een van de oorzaken daarvoor zijn de veranderingen in de zorg. Bijvoorbeeld efficiëntie maatregelen en substitutie van zorg maken dat er minder [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47

2017-10-05T15:58:11+00:00
Instituut voor Briljante mislukkingen

Instituut voor Briljante mislukkingen