De intentie

Een automobilist, tevens uitvinder, uit Californië wilde in de jaren ’50 een succesvol mechanisme ontwikkelen waarmee grote Amerikaanse auto’s zonder brokken konden in- en uit parkeren.

De aanpak 

In 1952 ontwikkelde hij een uitschuifbaar 5de wiel dat dwars tussen de twee achterwielen was bevestigd. Hiermee konden auto’s zijwaarts draaien met de achterkant.

Het resultaat

Het vijfde wiel werd geen succes; waarschijnlijk is het de eerste keer dat je deze uitvinding ziet. Geen enkele autofabrikant levert deze accessoire.

De lessen

De bedenker van het vijfde wiel liet het niet bij een ‘ideetje’, maar voerde het ook uit zodat hij (en z’n vrouw) makkelijker konden keren en parkeren. Omdat het vijfde wiel geen groot succes werd, moest er gezocht worden naar andere parkeeroplossingen; zo ontstonden uiteindelijk de moderne parkeersensoren.

Auteur: Bas Ruyssenaars

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?

Pas op voor het kip-ei probleem. Wanneer partijen enthousiast zijn, maar eerst bewijslast vragen, kijk dan goed of je de middelen hebt om die bewijslast te leveren. En projecten gericht op preventie blijven altijd lastig, [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47