De intentie

Francis Ford Coppola wilde in de jaren 70 een ‘Vietnam-film maken gebaseerd op de roman ‘Heart of Darkness’ van Jospeh Conrad. In Apocalypse now krijgt Captain Willard (Martin Sheen) opdracht om een rivier af te zakken om de mythische en gestoorde kolonel Kurtz (Marlon Brando) te vinden.

De aanpak

Budget: 12-13 miljoen dollar.
Filmlocatie: Filippijnen.
Casting: o.a. Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall.
Geplande draaitijd: ongeveer 17 weken.

Het resultaat

  • Het budget ging van 12 miljoen dollar naar bijna 31 miljoen zodat Coppola uit eigen zak moest bijleggen.
  • De tropische filmset werd verwoest door orkaan Olga.
  • Martin Sheen kreeg tijdens de opnames een hartaanval.
  • Marlon Brando was onvoorbereid aan het avontuur begonnen en te vet. Hij dreigde er  voortdurend mee op te houden.
  • De werkelijke draaitijd liep uit tot 34 weken.

Coppola zelf gebruikte te veel drugs en zijn huwelijk stond onder druk.
Ook kon hij maar geen slot breien aan zijn spektakel, deels uit angst om na een paar meesterwerken zoals de Godfathers 1, 2 en The Conversation, nu met een flop te komen. Coppola werd in deze oorlogsfilm door de crew zelf vaak beschouwd als de krankzinnige generaal die ondanks alle tegenslagen zijn meesterwerk probeerde te creëren.

De lessen

Coppola zelf drukte het als volgt uit: ‘This isn’t a film about Vietnam, this film is Vietnam’. “Wij maakten deze film op dezelfde manier als de Amerikanen hun oorlog voerden. We waren met veel te veel lui, te veel geld, te veel materiaal en we werden langzaam maar zeker nuts”.

Ondanks of dankzij de problemen is Apocalypse Now een ongekend krachtige (anti-) oorlogsfilm over onmacht en waanzin. Uiteindelijk kwam de film uit de rode cijfers, won een gouden palm in Cannes en sleepte een stuk of 8 oscar nominaties in de wacht.

Verder:
De perikelen rondom de productie zijn berucht en indrukwekkend vastgelegd door Eleanor Coppola in de documentaire ‘Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse’. De film kent vele indrukwekkende scènes gesteund door memorabel acteerwerk van Martin Sheen, Robert Duvall een piepjonge Laurence Fishburne en natuurlijk Marlon Brando. (www.filmupclive.nl)

De klassieker Apocalypse Now (1979) van regisseur Francis Ford Coppola is door Nederlandse filmcritici en regisseurs gekozen tot beste film van de afgelopen 25 jaar.

Auteur: Bas Ruyssenaars
Bron: o.a. www.cinema.nl, www.IMDB.com, documentary ‘Hearts of Darkness: A Film-maker’s Apocalypse (1991)’. www.filmsite.org

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

POH-GGZ jeugd: Succesformule maar nog onvoldoende draagkracht

Intentie Een verschuiving van tweedelijns- naar eerstelijnszorg voor kinderen met ADHD leidde tot veel commotie onder huisartsen. De huisartsen vonden zichzelf niet bekwaam genoeg en/of hadden niet voldoende tijd om deze groep adequaat te [...]

Wil de tachtigplusser van morgen wel betalen voor een fijne oude dag?

Intentie: Bestaande thuiszorg organisaties mogen door bezuinigingen alleen nog medisch noodzakelijke handelingen uitvoeren en hebben grote moeite voldoende zorgverleners te vinden. Tegelijkertijd is de prognose dat in 2040 het aantal alleenwonende 80+ers verdubbelt zal [...]

Wil de tachtigplusser van morgen wel betalen voor een fijne oude dag?

Intentie: Bestaande thuiszorg organisaties mogen door bezuinigingen alleen nog medisch noodzakelijke handelingen uitvoeren en hebben grote moeite voldoende zorgverleners te vinden. Tegelijkertijd is de prognose dat in 2040 het aantal alleenwonende 80+ers verdubbelt zal [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47

2017-10-05T15:45:24+00:00

Leave A Comment

Instituut voor Briljante mislukkingen