De intentie

Francis Ford Coppola wilde in de jaren 70 een ‘Vietnam-film maken gebaseerd op de roman ‘Heart of Darkness’ van Jospeh Conrad. In Apocalypse now krijgt Captain Willard (Martin Sheen) opdracht om een rivier af te zakken om de mythische en gestoorde kolonel Kurtz (Marlon Brando) te vinden.

De aanpak

Budget: 12-13 miljoen dollar.
Filmlocatie: Filippijnen.
Casting: o.a. Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall.
Geplande draaitijd: ongeveer 17 weken.

Het resultaat

  • Het budget ging van 12 miljoen dollar naar bijna 31 miljoen zodat Coppola uit eigen zak moest bijleggen.
  • De tropische filmset werd verwoest door orkaan Olga.
  • Martin Sheen kreeg tijdens de opnames een hartaanval.
  • Marlon Brando was onvoorbereid aan het avontuur begonnen en te vet. Hij dreigde er  voortdurend mee op te houden.
  • De werkelijke draaitijd liep uit tot 34 weken.

Coppola zelf gebruikte te veel drugs en zijn huwelijk stond onder druk.
Ook kon hij maar geen slot breien aan zijn spektakel, deels uit angst om na een paar meesterwerken zoals de Godfathers 1, 2 en The Conversation, nu met een flop te komen. Coppola werd in deze oorlogsfilm door de crew zelf vaak beschouwd als de krankzinnige generaal die ondanks alle tegenslagen zijn meesterwerk probeerde te creëren.

De lessen

Coppola zelf drukte het als volgt uit: ‘This isn’t a film about Vietnam, this film is Vietnam’. “Wij maakten deze film op dezelfde manier als de Amerikanen hun oorlog voerden. We waren met veel te veel lui, te veel geld, te veel materiaal en we werden langzaam maar zeker nuts”.

Ondanks of dankzij de problemen is Apocalypse Now een ongekend krachtige (anti-) oorlogsfilm over onmacht en waanzin. Uiteindelijk kwam de film uit de rode cijfers, won een gouden palm in Cannes en sleepte een stuk of 8 oscar nominaties in de wacht.

Verder:
De perikelen rondom de productie zijn berucht en indrukwekkend vastgelegd door Eleanor Coppola in de documentaire ‘Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse’. De film kent vele indrukwekkende scènes gesteund door memorabel acteerwerk van Martin Sheen, Robert Duvall een piepjonge Laurence Fishburne en natuurlijk Marlon Brando. (www.filmupclive.nl)

De klassieker Apocalypse Now (1979) van regisseur Francis Ford Coppola is door Nederlandse filmcritici en regisseurs gekozen tot beste film van de afgelopen 25 jaar.

Auteur: Bas Ruyssenaars
Bron: o.a. www.cinema.nl, www.IMDB.com, documentary ‘Hearts of Darkness: A Film-maker’s Apocalypse (1991)’. www.filmsite.org

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Wellnessdouche – na regendouche komt zonneschijn?

Intentie Het ontwerpen van een zelfstandige volautomatische en relaxte douchestoel voor mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking, zodat ze alleen en vooral zelfstandig kunnen douchen in plaats van ‘verplicht’ samen met de zorgprofessional. [...]

Onbeperkt eerste klas vliegen met de Unlimited AAirpass

In 1981 introduceerde luchtvaartmaatschappij American Airlines de Unlimited AAirpass. Eenmalig moest er een bedrag van 250.000 dollar worden betaald waarna de koper een leven lang onbeperkt eerste klas de wereld rond vliegt. Voor een [...]

Onbeperkt eerste klas vliegen met de Unlimited AAirpass

In 1981 introduceerde luchtvaartmaatschappij American Airlines de Unlimited AAirpass. Eenmalig moest er een bedrag van 250.000 dollar worden betaald waarna de koper een leven lang onbeperkt eerste klas de wereld rond vliegt. Voor een [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47

2017-10-05T15:45:24+00:00

Leave A Comment

Instituut voor Briljante mislukkingen