De intentie

Francis Ford Coppola wilde in de jaren 70 een ‘Vietnam-film maken gebaseerd op de roman ‘Heart of Darkness’ van Jospeh Conrad. In Apocalypse now krijgt Captain Willard (Martin Sheen) opdracht om een rivier af te zakken om de mythische en gestoorde kolonel Kurtz (Marlon Brando) te vinden.

De aanpak

Budget: 12-13 miljoen dollar.
Filmlocatie: Filippijnen.
Casting: o.a. Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall.
Geplande draaitijd: ongeveer 17 weken.

Het resultaat

  • Het budget ging van 12 miljoen dollar naar bijna 31 miljoen zodat Coppola uit eigen zak moest bijleggen.
  • De tropische filmset werd verwoest door orkaan Olga.
  • Martin Sheen kreeg tijdens de opnames een hartaanval.
  • Marlon Brando was onvoorbereid aan het avontuur begonnen en te vet. Hij dreigde er  voortdurend mee op te houden.
  • De werkelijke draaitijd liep uit tot 34 weken.

Coppola zelf gebruikte te veel drugs en zijn huwelijk stond onder druk.
Ook kon hij maar geen slot breien aan zijn spektakel, deels uit angst om na een paar meesterwerken zoals de Godfathers 1, 2 en The Conversation, nu met een flop te komen. Coppola werd in deze oorlogsfilm door de crew zelf vaak beschouwd als de krankzinnige generaal die ondanks alle tegenslagen zijn meesterwerk probeerde te creëren.

De lessen

Coppola zelf drukte het als volgt uit: ‘This isn’t a film about Vietnam, this film is Vietnam’. “Wij maakten deze film op dezelfde manier als de Amerikanen hun oorlog voerden. We waren met veel te veel lui, te veel geld, te veel materiaal en we werden langzaam maar zeker nuts”.

Ondanks of dankzij de problemen is Apocalypse Now een ongekend krachtige (anti-) oorlogsfilm over onmacht en waanzin. Uiteindelijk kwam de film uit de rode cijfers, won een gouden palm in Cannes en sleepte een stuk of 8 oscar nominaties in de wacht.

Verder:
De perikelen rondom de productie zijn berucht en indrukwekkend vastgelegd door Eleanor Coppola in de documentaire ‘Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse’. De film kent vele indrukwekkende scènes gesteund door memorabel acteerwerk van Martin Sheen, Robert Duvall een piepjonge Laurence Fishburne en natuurlijk Marlon Brando. (www.filmupclive.nl)

De klassieker Apocalypse Now (1979) van regisseur Francis Ford Coppola is door Nederlandse filmcritici en regisseurs gekozen tot beste film van de afgelopen 25 jaar.

Auteur: Bas Ruyssenaars
Bron: o.a. www.cinema.nl, www.IMDB.com, documentary ‘Hearts of Darkness: A Film-maker’s Apocalypse (1991)’. www.filmsite.org

LAAT COMMENTAAR ACTER

ANDERE BRILJANTE MISLUKKINGEN

Winnaar Award Zorg 2016: Nieuw zorgtraject zonder patiënten door gebrek aan doorverwijzing

maart 14th, 2016|1 Comment

De intentie Veertig tot zestig procent van de mensen die worden verwezen naar de polikliniek van een ziekenhuis, blijkt somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (afgekort SOLK) te hebben. Deze mensen vinden in het ziekenhuis [...]

Mislukte schoonmaak Golf van Mexico

december 3rd, 2015|Reacties uitgeschakeld voor Mislukte schoonmaak Golf van Mexico

De intentie Men wilde door toevoegen van bepaalde chemicaliën de olie die in de Golf van Mexico terechtgekomen was als gevolg van het BP-ongeluk, verdelen in kleine druppeltjes, waardoor de afbraak sneller zou plaatsvinden. [...]

Nominatie Award Zorg 2013: Gezondere werknemers

september 18th, 2013|Reacties uitgeschakeld voor Nominatie Award Zorg 2013: Gezondere werknemers

De mislukking Wie een gerandomiseerde gecontroleerde studie wil beginnen naar het effect van complexe leefstijl-interventies, moet flink wat voorwerk doen. Zelfs als de opzet relatief eenvoudig lijkt. Het is de vraag of zo’n klassiek [...]

Waarom mislukken een optie is…

Neem contact op voor een workshop of lezing

STUUR EEN BERICHT

Of bel Paul Iske +31 6 54 62 61 60 / Bas Ruyssenaars +31 6 14 21 33 47

2017-07-27T12:26:43+00:00
Instituut voor Briljante mislukkingen

Instituut voor Briljante mislukkingen