Infrood straling

Gepubliceerd door:
BasR
De intentie was:
William Herschel (1738-1822) wilde aan het begin van de 19de eeuw de temperatuurverschillen tussen diverse kleuren van zichtbaar licht onderzoeken.

De aanpak was
Herschel, van huis uit astronoom en componist, deed dit door zonlicht te breken met een prisma glas. Vervolgens plaatste hij thermometers in de diverse kleuren licht. Als laatste plaatste hij een ‘controle’ thermometer op een plek waar geen licht kwam. Deze zou de luchttemperatuur meten en als referentie dienen voor de temperatuurverschillen van de andere thermometers.

Het resultaat was:
Hij was van plan om de referentietemperatuur van de thermometer in het donker af te trekken van de ‘hogere’ temperaturen van de diverse kleuren licht. Tot zijn verbazing was de temperatuur van de controlethermometer echter hoger dan de anderen!

Herschel kon de uitkomst op geen enkele wijze verklaren en dacht dat zijn experiment mislukt was.
Toch ging hij verder zoeken. Hij plaatste de controlethermometer op andere posities (boven en onder het kleurenspectrum) waar wel de luchttemperatuur werd gemeten.

Hij concludeerde dat er een niet zichtbare straling moest zijn voorbij het rode gedeelte van het kleurenspectrum.

Het leermoment was
Een van de redenen waarom William Herschel zo’n succes had als astronoom en onderzoeker, is waarschijnlijk omdat hij nieuwsgierig bleef, ook als een voorgenomen idee niet direct lukte.

Verder:
Naast de ‘uitvinder’ van infrarood straling staat Herschel ook te boek als de astronoom die in 1781 Uranus ontdekte. Hij deed nog veel meer belangwekkende astronomische ontdekkingen.

De toepassingen van infrarood licht zijn zeer uiteenlopend, variërend van draadloze korte afstand communicatie (afstandbediening) tot militaire toepassingen om de vijand te lokaliseren.

Bronnen, o.a.:
· Dr. S. C. Liew. Electromagnetic Waves (English). Centre for Remote Imaging, Sensing and Processing. Retrieved on 2006-10-27.
· Astronomy: Overview (English). NASA Infrared Astronomy and Processing Center. Retrieved on 2006-10-30.
· Reusch, William (1999). Infrared Spectroscopy. Michigan State University. Retrieved on 2006-10-27.

GD Star Rating
loading...
Infrood straling, 3.3 out of 5 based on 3 ratings